Project

Nieuwe anti-inflammatorische therapieën op basis van het mucoviscidose longmicrobioom

Code
3S012917
Looptijd
01-01-2017 → 31-12-2020
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Promotor
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
cystic fibrosis longmicrobioom ontstekingsremmende therapie
 
Projectomschrijving

Cystic fibrosis (CF) -patiënten lijden aan ernstige longontsteking en ontsteking, wat leidt tot onomkeerbare longschade en overlijden. Aangezien CF de meest voorkomende levensverkortingsconditie is in blanken is er een dringende noodzaak om nieuwe therapieën te ontwikkelen. De focus lag vooral op remedies om de luchtwegvrijheid en antibiotica te behandelen te verbeteren infecties, met beperkt succes. Er is een groeiende interesse in het aanpakken van de opruiende respons bij CF-patiënten. Significante bijwerkingen van bestaande ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals corticosteroïden hebben hun gebruik in de kliniek beperkt, waardoor de nadruk ligt op de behoefte aan nieuwe ontstekingsremmende middelen benaderingen.
In dit project zal het ontstekingsremmende vermogen van verschillende bacteriën in de CF-long aanwezig zijn verkend. Deze heilzame bacteriën zullen worden gebruikt als therapeutische doelen door het identificeren van de bacteriële en / of gastheerproducten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ontdekkingen in de laboratorium zal gevalideerd worden bij CF-patiënten door de aanwezigheid van gunstige ontstekingsremmende middelen te correleren bacteriën met longontsteking.
Deze innovatieve benadering heeft het voordeel dat de te ontdekken middelen hiervan zijn afgeleid bacteriën en / of gastheerproducten die van nature in de longen voorkomen. Dus waarschijnlijk zijn er bijwerkingen geminimaliseerd. Naast het bieden van nieuwe therapeutische perspectieven voor CF, is kennis opgedaan met dit project zal belangrijke toepassingen hebben voor andere ontstekingsziekten, zoals chronisch obstructieve longaandoening.