Project

OpenAIRE - Advancing Open Scholarship

Acroniem
OpenAIRE-Advance
Code
41I06718
Looptijd
01-01-2018 → 28-02-2021
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
 • Social sciences
  • Media and communication policy
  • Information retrieval and web search
  • Information technologies
  • Knowledge management
  • Organisation of information and knowledge resources
 • Engineering and technology
  • Scientific computing not elsewhere classified
Trefwoorden
EOSC OpenAIRE Open Access Infrastructuur
Overige informatie
 
Projectomschrijving

OpenAIRE-Advance zet de missie van OpenAIRE voort om de mandaten Open Access / Open Data in Europa te ondersteunen. Door de huidige succesvolle infrastructuur, bestaande uit een menselijk netwerk en krachtige technische diensten, te ondersteunen, consolideert het zijn prestaties terwijl het werkt om het momentum onder zijn gemeenschappen te verschuiven naar Open Science, gericht op een vertrouwde e-Infrastructuur binnen de sferen van de Europese Open Science Cloud In deze volgende fase streeft OpenAIREAdvance ernaar haar National Open Access Desks (NOAD's) te versterken, zodat ze een cruciaal onderdeel worden binnen hun eigen nationale gegevensinfrastructuren, positionering OA en open wetenschap op nationale agenda's. De activiteiten voor capaciteitsopbouw brengen experts van ontopische taakgroepen samen in thematische gebieden (open beleid, RDM, juridische kwesties, TDM), bevorderen een train de trainer benadering, versterken en uitbreiden van de pan-Europese helpdesk met ondersteuning en trainingstoolkits, trainingsbronnen en workshops . Het onderzoekt de belangrijkste elementen van wetenschappelijke communicatie, dat wil zeggen, coöperatieve OA-publicatie en volgende generatie repositories, om essentiële bouwstenen van de wetenschappelijke commons te ontwikkelen. Op technisch vlak richt OpenAIRE-Advance zich op de werking en het onderhoud van de technische TRL8 van OpenAIRE / 9 diensten en radicaal verbeteren van de aangeboden OpenAIRE-services door: a) optimaliseren van hun prestaties en schaalbaarheid, b) verfijnen van hun functionaliteit op basis van feedback van eindgebruikers, c) herverpakken van deze producten in producten, professionele marketing benaderen met goed gedefinieerde KPI's, d ) consolidatie van het assortiment diensten / producten tot een gemeenschappelijke e-Infra-catalogus om een ​​bredere toepassing mogelijk te maken. OpenAIRE-vooruitgang s outreach-activiteiten met concrete pilots met drie grote RI's, burgerwetenschappelijke initiatieven en innovators via een rigoureus programma voor Open Innovatie. Tot slot consolideert OpenAIRE-Advance via het partnerschap met COAR de mondiale rol van OpenAIRE-Advance door de samenwerking met Latijns-Amerika, de VS, Japan, Canada en Afrika uit te breiden.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is National Open Access Desk voor België, coördineert activiteiten in 9 West-Europese landen en maakt deel uit van de Project Steering Committee, met een focus op training, verspreiding en netwerkactiviteiten.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.