De Belgische aquacultuur sector is voornamelijk semi-intensief en bedrijven kweken meestal zalmachtigen in omleidingen van rivieren, Er zijn geen vaccins beschikbaar in België. Vandaar dat bedrijfsleiders antibiotica dienen te gebruiken in geval van ziektes. Maar er zijn ook geen geregistreerde antibiotica beschikbaar. Er is geen systeem voor het monitoren van het gebruik van antibiotica noch voor antimicrobiële resistentie in aquacultuur. In 2027 wordt het echter verplicht om antibiotica gebruik en resistentie te monitoren en registreren in de EU. Momenteel is er zeer weining informatie beschikbaar rond dit onderwerp.
In dit project zal het gebruik van antibiotica bepaald worden alsook zal de situatie rond antimicrobiële resistentie in de aquacultuur sector in kaart gebracht worden. Bovendien zal een initaitiële analyse gebeuren om de risico's van antimicrobiële resistentie in de aquacultuur voor de volksgezondheid te bepalen. Dit zal de overheid toelaten om een nationaal monitoring systeem in de aquacultuur te implementeren.
Om deze doelstelling te bereiken zullen, na een literatuur onderzoek, 44 bedrijven bemonsterd worden. Aeromonas spp. zullen uit monsters geïsoleerd worden, en hun resistentie tegenover antibiotica zal zowel phenotypisch (Sensititer) als genotypisch (volledig genoom sequeneren) bepaald worden. Deze resultaten zullen vergeleken worden met een alternatief monitoring systeem, gebaseerd op metagenomische analyse van de stalen, Er zal nagegaan worden indien deze metagenomisch analyse een alternatief is voor de klassieke monitoring. Daarnaast zal ook het gebruik van antibiotica nagegaan worden door middel van vragenlijsten voor de bedrijfsleiders, dierenartsen en voederbedrijven. Door middel van een epidemiologische studie zullen de potentiële risicofactoren voor antimicrobiële resistentie bepaald worden asook het gevaar voor de volksgezondheid.