Project

Identificatie van microbiële en cellulaire biomarkers voor Short Bowel Syndrome in een gecombineerde in vitro-in vivo studie

Acroniem
SBS-microbe
Code
41U03422
Looptijd
01-01-2023 → 31-12-2024
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Microbial diagnostics
Trefwoorden
ondervoeding
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Na een uitgebreide resectie kan de resterende dunne darm onvoldoende lang zijn om voedingsstoffen op te nemen, wat kan leiden tot het kortedarmsyndroom (SBS). SBS wordt in verband gebracht met aanzienlijke ondervoeding en patiënten moeten levenslange supplementen slikken. Gefinancierd door het Marie Skłodowska-Curie Actions-programma, heeft het SBS-microbe-project tot doel licht te werpen op de pathogenese van SBS, met de nadruk op microbiota, metabole en cellulaire veranderingen die optreden na resectie. Onderzoekers zijn van plan in vitro modellen te ontwikkelen om ziekteprogressie en de rol van gastheer-microbiota-interacties te bestuderen. De identificatie van SBS-stuurprogramma's zal de belangrijkste doelen onthullen voor het activeren van intestinale homeostase.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.