Project

Hergebruik van geneesmiddelen om pathogene biofilms te remmen en de activiteit van antibiotica te versterken

Acroniem
DRIPBEAT
Code
41I08921
Looptijd
01-03-2022 → 29-02-2024
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Promotor
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Bacteriology
    • Infectious diseases
    • Compound screening
Trefwoorden
biofilm
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Bacteriële biofilms zijn nauw verbonden met chronische infecties, wat leidt tot een veel hogere tolerantie voor antibiotica en mislukte behandelingen. Nieuwe strategieën voor verstoring van de biofilm zijn dus dringend nodig. Cyclic-di-GMP, een secundaire boodschapper die de vorming van biofilm bevordert, is een veelbelovend doelwit voor geneesmiddelen. Tot nu toe werden slechts enkele verbindingen geïdentificeerd die de c-di-GMP-niveaus verlagen en biofilms remmen, en de meeste onderzoeken werden in vitro uitgevoerd met behulp van standaardmedium- en referentiestammen. In dit project zullen geneesmiddelen worden hergebruikt voor het richten op c-di-GMP en biofilms om de antibioticagevoeligheid van klinische Pseudomonas aeruginosa-stammen te vergroten. Interdisciplinaire benaderingen zullen worden toegepast, waarbij next generation sequencing, analyse van genexpressie in synthetisch sputum, structurele eiwitmodellering en computationele drugdocking, longepitheelcelinfectie en muizenmodel worden gecombineerd. Dit project zal de nauwkeurigheid van het ontdekken van geneesmiddelen op basis van c-di-GMP vergroten en de vaardigheden van een early career researcher sterk uitbreiden. De nieuwe kennis in menselijke celcultuur en muizenmodel die in deze fellowship wordt verkregen, zal cruciaal zijn voor de onderzoeker met een langetermijninteresse in infectiebehandeling. Het gastlaboratorium van de Universiteit Gent (UGent), een toonaangevende groep in Europa die combinatietherapie tegen biofilms onderzoekt, biedt een uitstekende sfeer die zowel technische als overdraagbare vaardigheden bevordert. De onderzoeker zal ook profiteren van het uitgebreide onderzoeksnetwerk van de promotor en de talrijke opleidingsprogramma's die de UGent aanbiedt om de toekomstige loopbaanperspectieven te verbeteren. De onderzoeksresultaten zullen nieuwe inzichten opleveren in hoe genetische en omgevingscondities de c-di-GMP-route beïnvloeden (basiswetenschap) en hoe meer geschikte verbindingen kunnen worden geselecteerd voor de behandeling van biofilm (toegepaste wetenschap), en kunnen ook worden onderworpen aan klinische proeven en industriële bedrijven aantrekken.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent verwelkomt en traint de fellow. Het biedt een uitstekende institutionele omgeving die innovatie en collaboratief onderzoek ondersteunt, en biedt een scala aan gepersonaliseerde loopbaancoaching aan de fellow, wat haar vaardigheden en concurrentievermogen in een toekomstige academische baan zal verbeteren.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.