Project

Verhoogde terugwinning van suiker en fenolische componenten via een activator-geassisteerde-enzymatische hydrolyse van lignocellulotische biomassa (OptoPhenol)

Acroniem
OptoPhenol
Code
F2022/IOF-StarTT/056
Looptijd
01-12-2022 → 31-05-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
 • Natural sciences
  • Food chemistry
 • Engineering and technology
  • Biocatalysis and enzyme technology
  • Bioprocessing, bioproduction and bioproducts
Trefwoorden
fenolische componenten biomassa enzymatische hydrolyse suikers
 
Projectomschrijving

Het projectvoorstel ‘Optophenol’ is gebaseerd op een ontdekking dat sommige natuurlijke componenten als activator werken bij de enzymatische hydrolyse van lignocellulotische biomassa, welke leidde tot tegelijkertijd een verhoogde vrijstelling van fermenteerbare suikers als tot een verhoogde extractie van waardevolle bioactieve componenten nl. fenolische componenten.

Het hoofddoel is het verder ontwikkelen van deze ontdekking in een vermarktbare technologie voor de meest geschikte en meest belovende toepassingen. Meer specifiek, Optophenol zal:

 1. Een industriële analyse uitvoeren om te bepalen welke de 3 meest geschikten en belovende markttoepassingen zijn voor de OptoPhenol technologie, tesamen met een needs-and-barrier analyse.
 2. Het versterken van de IP positie door het verbreden van de claims met extra data, gebaseerd op het testen van de voorgestelde technologie onder gevarieerde omstandigheden. De selectie van de activators, de enzymen en substraten zullen in overeenstemming zijn met de resultaten bekomen uit de needs-and-barriers analyse.
 3. Het ontwikkelen van een technische proof-of-concept door de opschaling van de voorgestelde methode in een geschikte bioreactor, ontworpen voor de meest belovende toepassing, in combinatie met een kosten-baten analyse.