Project

Gecombineerde numerieke en experimentele studie voor het ontwikkelen, testen en analyseren van dikke lijmverbindingen in grote windturbinebladen

Code
3G019220
Looptijd
01-01-2020 → 31-12-2023
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Classical mechanics
  • Engineering and technology
    • Construction materials
    • Wind engineering
    • Numerical modelling and design
Trefwoorden
windturbinebladen verbeterde taaiheid en duurzaamheid lijmverbindingen
 
Projectomschrijving

De klimaatopwarming staat momenteel in het centrum van het maatschappelijk en politiek debat, in het bijzonder met betrekking tot de reductie van CO2 emissies. In deze context speelt windenergie een belangrijke rol als bron van hernieuwbare energie, met een sterke voorspelde toename in de komende jaren, ook in Belgie en Zwitserland. De performantie van de windturbinebladen is essentieel om het benodigd vermogen te genereren en de betrouwbaarheid van de windturbine te garanderen. Aangezien windturbinebladen worden samengehouden door de lijmverbindingen, vormen deze een cruciaal onderdeel van de bladopbouw en worden zij structureel zwaar belast. In tegenstelling tot klassieke lijmverbindingen in de luchtvaartsector, zijn lijmverbindingen in windturbinebladen erg dik (5-20 mm), omdat zij de grote toleranties op de geometrie van de twee bladhelften die worden samengelijmd, moeten opvangen en compenseren. Bovendien moeten deze lijmen ductiel zijn en multi-axiale vermoeiingsbelastingen weerstaan voor een typische ontwerplevensduur van 20 jaar.

Dit project stelt een nieuwe gecombineerde aanpak voor van numerieke simulatie, experimentele karakterisering en materiaalontwerp voor dikke lijmverbindingen in grootschalige bouwkundige constructies, met windturbinebladen als case study.