Project

Anti-adhesion Gel versus No gel following Operative Hysteroscopy prior to Subsequent fertility Treatment or timed InterCourse. - AGNOHSTIC trial

Code
160S03420
Looptijd
15-02-2019 → 15-11-2025
Financiering
Federale middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Gynaecology
    • Reproductive medicine
    • Clinical trials
Trefwoorden
Operatieve hysteroscopie anti-adhesiegel
 
Projectomschrijving

Achtergrond

Aandoeningen in de baarmoederholte zoals een poliep, een myoom, adhesies, een septum of een placentarest, kunnen een invloed hebben op de fertiliteit van de vrouw. Deze aandoeningen kunnen weggenomen worden door middel van een operatieve hysteroscopie. Een van de risico’s van een dergelijke ingreep is het ontstaan van adhesies, die vervolgens opnieuw een effect kunnen hebben op de fertiliteit. Hyaluronzuur, een lichaamseigen stof opgebouwd uit suiker ter hoogte van de huid en gewrichten, heeft tevens een anti-adhesief effect. Het is commercieel beschikbaar als HYALOBARRIER® GEL ENDO. Het achterlaten van de anti-adhesiegel in de baarmoeder na een operatieve hysteroscopie geeft aanleiding tot minder adhesievorming maar ook tot minder dense adhesies. Gegevens over het effect van deze anti-adhesiegel op de zwangerschapskans en het verloop van de zwangerschap zijn nog niet beschikbaar en dat willen wij onderzoeken.

Doel

Met de AGNOHSTIC trial willen we onderzoeken of het toedienen van een anti-adhesiegel (HYALOBARRIER® GEL ENDO), een gel die de kans op vergroeiingen in de baarmoeder na een operatieve hysteroscopie vermindert, ook een invloed heeft op de zwangerschapskans en het zwangerschapsverloop. Indien een gunstige invloed kan aangetoond worden, zal ook de kosten-effectiviteit nagegaan worden.

Hypothese

We veronderstellen dat het toedienen van HYALOBARRIER® GEL ENDO (een anti-adhesiegel) in de baarmoederholte na een operatieve hysteroscopie, de zwangerschapskans doet toenemen wat bijgevolg een besparing zal opleveren op de kosten die verbonden zijn aan een vruchtbaarheidsbehandeling.

Wie

Vrouwen tussen 18 en 47 jaar met actieve zwangerschapswens (spontane bevruchting of door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling) met aanwezigheid van een aandoening in de baarmoederholte (een poliep, een myoom, adhesies, een septum of een placentarest) die hysteroscopisch zal verwijderd worden.