Project

Smart Protein voor een veranderende wereld. Toekomstbestendige alternatieve terrestrische eiwitbronnen voor menselijke voeding die de regeneratie van het milieu, de haalbaarheid van verwerking en het vertrouwen van de consument stimuleren en accepteren

Acroniem
SMART PROTEIN
Code
41F04519
Looptijd
01-01-2020 → 30-06-2024
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Agricultural and natural resource economics, environmental and ecological economics
    • Logistics and supply chain management
    • Consumer behaviour
    • Market research
    • Micro-based behavioural economics
Trefwoorden
voeding
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Het valt niet te ontkennen dat proteïne een onmisbaar onderdeel is van de menselijke voeding, maar de manier waarop we het vandaag produceren en consumeren biedt veel uitdagingen, zowel in termen van wereldwijde consumptiepatronen als hun sociale, ecologische en economische effecten. Een groeiende wereldbevolking voorzien van gezonde voeding uit duurzame voedselsystemen is daarom een onmiddellijke uitdaging. SMART PROTEIN heeft als doel om innovatief, kosteneffectief en industrieel te valideren en te demonstreren hulpbronnenefficiënte, in de EU geproduceerde, voedzame plant (tuinboon, linzen, kikkererwten, quinoa) en microbiële biomassa-eiwitten van eetbare schimmels door omhooggaande zijstromen van pasta (pastaresten), brood (broodkorst) en bier (gebruikte gist en moutwortels) industrieën. Het alternatieve SMART-eiwit wordt gebruikt voor de productie van ingrediënten en producten voor directe menselijke consumptie, door het ontwikkelen van toekomstbestendige eiwitketens met een positieve impact op bio-economie, milieu, biodiversiteit, menselijke voeding, voedsel- en voedingszekerheid en consumentenvertrouwen en acceptatie. Deze prioriteiten zullen worden aangepakt via wereldwijde partnerschappen die zijn aangegaan met consortiumleden van Europa, Noord-Amerika, Israël, Thailand en Nieuw-Zeeland om een ​​klimaatslim, duurzaam te ontwikkelen en te demonstreren eiwitvoedingssysteem voor een gezond Europa. We zullen de kennis van planten en microbiële eiwitten aanzienlijk benutten de duurzaamheid en veerkracht van een nieuwe Europese eiwitvoorzieningsketen verbeteren, beroepsvaardigheden verbeteren en competenties, en het creëren van nieuwe banen in de voedingssector en bio-economie ondersteunen.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is vooral betrokken bij de onderzoeksactiviteiten met betrekking tot consumenten- en sensorische acceptatie, evenals de analyse van levenscycluskosten. De UGent zal in het bijzonder verantwoordelijk zijn voor het pan-Europese consumentenonderzoek en het consumentensensorisch onderzoek in België, en bijdragen aan de brede consumententrends en benchmarkingstudies, evenals aan gedragsinterventie-experimenten rond plantaardig voedselkeuze. Daarnaast zal UGent deelnemen aan duurzaamheidsanalyses, met bijzondere aandacht voor stakeholderanalyse van geselecteerde eiwitwaardeketens.