Project

Instelbare Totale Elleboogprothese

Acroniem
aTEA
Code
F2023/IOF-StarTT/029
Looptijd
01-12-2023 → 30-11-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Orthopaedic surgery
    • Musculo-skeletal systems
    • Traumatology
Trefwoorden
elleboogbreuk gewrichtsprothese slijtage prothese bovenarm breuk loslating prothese Totale elleboogprothese fractuur olecranon fractuur humerus elleboog implantaat
 
Projectomschrijving

Een totale elleboogprothese (TEP) is een implantaat waarbij het gewrichtsoppervlak van zowel bovenarm (humerus) als ellepijp (ulna)  van de elleboog wordt vervangen. Ernstige breuken van de elleboog is de meest frequente indicatie voor een TEP. Het aantal TEP blijft significant stijgen vanwege de vergrijzing (In België een verviervoudiging sinds 2000).

De overleving van een TEP na 10 en 20 jaar is amper 81% en  61%, wat problematisch is in vergelijking met andere gewrichtsprothesen (dewelke tot 95% en 85%) halen. Een heel plausibele reden hiervoor is het feit dat de huidige TEP’s de anatomie van de elleboog niet correct kunnen reconstrueren waardoor vroegtijdige slijtage of loslating kan ontstaan.  Onderzoek uitgevoerd door onze onderzoeksgroep toonde aan dat er een significante variatie is in de valgus hoek van de ulna in de populatie. Commerciële firma’s bieden maar 1 standaard implantaat aan met een vaste valgus hoek in het  ulnaire implantaat. De oplossing voor deze problematiek is een aanpasbaar implantaat of een set van implantaten met een verschillende valgus hoek. Deze oplossing werd ontworpen en gepatenteerd door Universiteit Gent.
Het doel van dit StarTT project  is het verder ontwerpen, 3-D printen en valideren van de chirurgische procedure van het instelbare implantaat. Het bestaande IP zal tevens ook versterkt worden en de valorisatie strategie zal op punt gesteld worden. Het finale doel is om deze technologie te licenseren aan een orthopedische firma.