Project

Weet je nog, in Afrika? De impact van dubbele migratie op de religieuze en culturele beleving van 'Oost-Afrikaanse' Jains in Groot Brittannië.

Code
3E005719
Looptijd
01-10-2019 → 31-10-2023
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Cultural history
    • Religion and society
    • Transregional studies
Trefwoorden
geheugen transgenerationeel geheugen herdenkingsactiviteiten migratie dubbel migratie migranten religie jaïnisme postkolonialisme Oost-Afrika diaspora Taal- en tekstanalyse Veldonderzoek 20e eeuw Hedendaags Afrika Azië West-Europa Geschiedenis Regiostudies Interculturaliteit
 
Projectomschrijving

Het project “Weet je nog, in Afrika?” gebruikt verschillende herdenkingsprojecten, persoonlijke herinneringen en verhalen om de dubbele migratie en de impact daarvan op religieuze en culturele beleving van Oost-Afrikaanse Jains in Groot-Brittannië te bestuderen Het heeft twee niveaus.
Eerst zullen herinneringen fungeren als historische bron om een geschiedenis te schetsen van Jains die migreerden van India naar Oost-Afrika, en dan naar Groot-Brittannië, van een 20ste-eeuwse koloniale naar een 21ste-eeuwse postkoloniale context. Het zal de opeenvolgende culturele en religieuze transformaties bekijken die zich voordeden doorheen deze verplaatsing in ruimte en tijd. Aangezien onderzoek naar Zuid-Aziaten in Oost-Afrika steeds een sterke (socio)economische focus had, zal dit onderzoek een leemte vullen in de kennis van het Jainisme en haar geschiedenis, en bijdragen aan ons begrip van religie in complexe migratie-situaties.
Op een tweede niveau zal dit onderzoek herinnering centraal stellen. De angst om te vergeten die spreekt uit individuele getuigenissen, en het groeiende aantal multimediale herdenkingsprojecten duiden op een bekommernis met het verleden op een moment wanneer het gradueel uit het collectieve geheugen dreigt te verdwijnen. Dit project erkent de emotioneel complexe relatie die veel Jains hebben met dit gedeelde verleden, en kijkt naar herdenkingsprojecten als een strategie om transgenerationeel geheugen te bewerkstelligen en een gedeeld narratief te versterken.