Project

Private veiligheidszorg in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk: een internationale vergelijking van laatmoderne beleidstrends in een continentaal Europese en Angelsaksische context.

Code
3E005019
Looptijd
01-10-2019 → 30-09-2022
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Promotor
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
Meervoudig politiewerk particuliere beveiligingsregulering uitbestedingspolitie beleidsanalyse politiek gerichte benadering vergelijkende analyse
 
Projectomschrijving

De laatste decennia vonden in veel Westerse landen verschuivingen plaats in de aard en organisatie van de veiligheidszorg, met de snelle uitbreiding van de private bewakingsindustrie als een van de meest significante en zichtbare trends. Terwijl over dit onderwerp heel wat criminologische en theoretische kennis is ontstaan, blijkt deze hoofdzakelijk tot stand gekomen binnen een Angelsaksische onderzoekstraditie. In een poging deze dominante invalshoek tegen te gaan, maakt een nieuwe stroom van criminologisch onderzoek echter de fout om het contrast tussen continentaal Europese en Anglo-Amerikaanse modellen van plural policing systematisch te overdrijven. Met deze studie stellen we dat deze literatuur vandaag door de te eenzijdige focus op de verschillen, cruciale politiek-economische processen over het hoofd ziet. Processen die de politieke agenda’s van betrokken actoren op gelijkaardige wijze vormgeven en dit binnen zowel een continentaal Europese als Anglo-Amerikaanse context. Vanuit een ‘politiek georiënteerde’ invalshoek waarbinnen het Advocacy Coalition Framework als theoretische lens wordt gehanteerd, vergelijkt dit onderzoek de ontwikkeling van beleid inzake private veiligheidszorg in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk sinds 1980 tot nu. Met onze resultaten beogen we enkele belangrijke hiaten in de huidige criminologische kennis over langetermijntrends in privaat veiligheidsbeleid in een continentaal Europese en Anglo-Amerikaanse context weg te werken.