Project

Ontcijferen van metaboliet-gebaseerde communicatie tussen stervende cellen en de weefselomgeving

Code
3E010119
Looptijd
01-11-2019 → 31-10-2022
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
metabolieten en metabolomics celdood apoptose pyroptosis necroptosis intercellulaire communicatie
 
Projectomschrijving

Celdood en vernieuwing van cellen vindt routinematig plaats in het menselijk lichaam als onderdeel van de normale homeostase en tijdens herstel na infecties. Onder de verschillende soorten celdood is apoptose een niet-inflammatoire vorm, terwijl pyroptose en necroptose pro-inflammatoir zijn en belangrijk voor weerstand tegen infecties. Tijdens pyroptose en necroptose ontstaan poriën in het celmembraan, waardoor de celinhoud vrijkomt en ontsteking geïnduceerd wordt.
Door screening op metabolieten die vrijkomen uit stervende cellen hebben we onlangs ontdekt dat apoptotische cellen specifieke metabolieten op gereguleerde wijze afscheiden via membraankanalen. Vermits apoptose verschillende gevolgen heeft dan pyroptose en necroptose, willen we in dit project nagaan of pyroptotische en necroptotische cellen ook gespecialiseerde metabolieten afscheiden voordat ze openbarsten, en waarin deze metabolieten verschillen van de apoptotische metabolieten.
We zullen verder ingaan op de manier waarop de diverse metabole signalen van deze drie types celdood de transcriptie-, immuun- en inflammatoire reacties in naburige cellen kunnen beïnvloeden. Het uiteindelijke doel van deze studie is om specifieke metabolieten te identificeren die kunnen gebruikt worden om ontstekingen, weerstand tegen infectie of weefselherstel te beïnvloeden.