Project

Huid microbioom en metaboloom analyse bij verschillende culturen

Code
3E008519
Looptijd
01-10-2019 → 30-09-2022
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
Studie en nieuwe oplossingen voor lichaamsgeur Skin Microbiome en functionele output Hunter-verzamelaars versus Westerse samenleving.
 
Projectomschrijving

Vandaag leeft het merendeel van de mensen binnenshuis. Zo’n 10 000 jaar geleden leefde iedereen buitenshuis en in nauw contact met de natuur. Deze radicale shift in levensstijl leidde tot een sterke toename in huid allergieën, acne en eczeem. Door de jager-verzamelaars in Zuid-Amerika en Afrika te bestuderen in vergelijking met Westerse mensen in Brazilië, VSA en Europa willen we de verschillen blootleggen in bacterioom, mycobioom en metaboloom. Door bacteriële transplantaties op steriele muizen willen we immunologische responsen identificeren en zo de mogelijk beschermende rol van microbiota bij inheemse volkeren blootleggen.

Oksel lijfgeur is eveneens een typisch Westerse conditie waar veel mensen last van hebben. Op vandaag zijn er helaas weinig opties op dit probleem aan te pakken. Het overmatig gebruik van oksel cosmetica heeft het probleem enkel maar erger gemaakt. In dit project willen we een volledig begrip van lijfgeur door integratie van microbioom, metaboloom en volatoom datasets. We bouwen verder op oplossingen gevonden tijdens de eerste drie jaar onderzoek. Bacterie transplantaties van gemengde en pure culturen zijn succesvol bewezen en worden verder getest in placebo-gecontroleerde dubbelblinde klinische studies. Andere methodes die het microbioom sturen naar een beter ruikend microbioom worden getest op humane klinische studies. In plaats van alle bacteriën te doden blijkt het veel beter om de ‘goede’ bacteriën te beschermen om geurtjes te voorkomen.