Project

Identificatie en karaterisatie van de moleculaire doelwitten van nieuwe chemische molecules betrokken bij de controle van celdelingsorientatie in planten.

Code
3E008119
Looptijd
01-10-2019 → 30-09-2022
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
Plantenontwikkeling oriëntatie van de celdeling chemische biologie doelwitidentificatie
 
Projectomschrijving

Planten moeten de oriëntatie van hun celdelingen heel precies kunnen controleren, aangezien plantencellen niet kunnen bewegen door de aanwezigheid van een rigide celwand. Delingen van plantencellen kunnen loodrecht of parallel ten opzichte van de groei-as gebeuren en zo bijdragen aan respectievelijk longitudinale of radiale groei. Ondanks de duidelijke noodzaak van georiënteerde celdelingen om een correct driedimensionaal bouwplan te vormen, is het momenteel niet gekend hoe een plantencel kiest om in de ene of de andere richting te delen.

Dit project maakt gebruik van een unieke set chemische moleculen die ik recent ontdekt heb die in staat zijn om de celdeling oriëntatie in planten te wijzigen. Aangezien het effect van deze kleine moleculen snel, reversibel en in staat is om genetische redundantie te omzeilen, hebben we het perfecte gereedschap in handen om te ontrafelen hoe planten de oriëntatie van hun celdelingen controleren op cellulair en moleculair vlak. Ik zal eerst deze chemische molecule in detail karakteriseren en vervolgens de doelwit eiwitten identificeren. Op deze manier zal ik belangrijke regulatoren van celdeling oriëntatie in planten identificeren wat zal helpen om dit cruciaal ontwikkelingsproces te begrijpen. Daarenboven zullen deze moleculen een nuttige hulpbron zijn voor de gemeenschap van plantenonderzoekers als een nieuwe manier om celdeling oriëntatie in planten te controleren.