Project

De link tussen de extracellulaire matrix en chronische pijn: Ehlers-Danlos syndrome als ziektemodel

Code
3E004519
Looptijd
01-10-2019 → 30-09-2023
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
Ehlers-Danlos-syndroom muismodel pijn extracellulaire matrix matrisoom huid ganglia van de dorsale wortel
 
Projectomschrijving

Chronische pijn is één van de meest voorkomende klachten bij patiënten met Ehlers-Danlos syndroom (EDS). Deze heterogene groep van bindweefselaandoeningen wordt gekenmerkt door hyperextensibiliteit van de huid, gewrichtshypermobiliteit en algemene bindweefselfragiliteit. EDS wordt veroorzaakt door defecten in verschillende componenten van de extracellulaire matrix (ECM). De chronische pijn draagt in belangrijke mate bij tot invaliditeit en heeft een ernstige impact op het leven en dagelijks functioneren van de EDS patiënten. Hoewel pijn een belangrijke indicator is voor het zoeken van medische hulp, blijken de huidige therapieën voor pijnverlichting vaak onvoldoende.

Recent hebben we aangetoond dat Col5a1+/- muizen, een gevalideerd diermodel voor klassieke EDS veroorzaakt door defecten in collageen type V, pijn-gerelateerd gedrag vertonen en dat er abnormale innervatie is in de huid. In het voorgestelde onderzoeksproject willen we nagaan hoe veranderingen in de ECM de pijn-gerelateerde mechanismen beïnvloeden. De centrale onderzoeksvragen zijn (1) welke veranderingen gebeuren in het perifeer zenuwstelsel tijdens het ontstaan en verloop van pijn, (2) welke veranderingen gebeuren in de ECM bij EDS en (3) welke invloed hebben deze ECM veranderingen op het perifeer zenuwstelsel?

Ons ultieme doel is om de bekomen resultaten te vertalen tot een betere behandeling en een veilige, efficiënte en gerichte pijnbestrijding voor patiënten met EDS en andere bindweefselaandoeningen.