Project

Terug naar de oorsprong. Agrobosbouw en de herontdekking van de Romeinse wijnbouw (200 v. Chr.- 200 n. Chr.)

Code
3E001019
Looptijd
01-10-2019 → 30-09-2023
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities and the arts
    • Geoarchaeology
Trefwoorden
Agrarische geschiedenis Agroforestry Economische archeologie Italië Romeinse economie Wijnbouw Wijn Engels Italiaans Comparatief Geografisch en kaart gebaseerd Iconografie en beeldanalyse Kwantitatief Surveys en enquêtering Taal- en tekstanalyse Veldonderzoek 15de eeuw 16e eeuw 17e eeuw 18e eeuw 19e eeuw 20e eeuw Hedendaags Late Oudheid Middeleeuwen Oudheid Zuid-Europa Geschiedenis Archeologie
 
Projectomschrijving

De geschiedenis van de Italiaanse wijnbouw tussen de Late Republiek en de Hoge Keizertijd (ca. 200 v. Chr.- 200 n. Chr.) blijft grotendeels ongeschreven. Het toepassen van moderne schematische en tweeledige economische concepten op de Romeinse economie heeft een gebrekkig maar bestendig beeld gecreëerd van de Romeinse wijnbouw als een proto-kapitalistische onderneming, gedomineerd door exportgerichte domeinen met intensieve wijngaarden bewerkt door slaven. Gelet op het niet doorslaggevende karakter van het oude bronnenmateriaal, hebben wetenschappers zich recentelijk terecht afgezet tegen deze orthodoxe opvatting, in het voordeel van meer flexibele, symbiotische modellen rond het landbeheer (pachtsysteem) en de rol van de binnenlandse markten. Er is echter nog geen poging ondernomen om een evenwichtiger beeld te ontwikkelen van de wijnbouw zelf.
Dit project vult deze leemte op door alternatieve trajecten in de Romeinse wijnbouw en de Italiaanse economie te verkennen; dit aan de hand van een casestudie van de 'arbustum', een type agrobosbouw waarbij men graanvelden combineerde met 'hoogstamwijngaarden'. Het doel is tweeledig: het verdiepen van onze kennis inzake de plaats van dit systeem in het Romeinse landbouwlandschap; en het bepalen van zijn rol in de commerciële wijnbouw in de loop der tijd. De aanpak is multidisciplinair, met een combinatie van oude bronnen, comparatieve analyse, etnografische analogie en GIS voorspellingsmodellen in een reeks van 4 casestudies.