Project

Grassification

Acroniem
GRASSIFICATION
Code
41M05618W
Looptijd
08-02-2018 → 30-11-2021
Financiering
Europese middelen: divers
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Sustainable chemistry
    • Aquatic sciences, challenges and pollution
    • Environmental science and management
Trefwoorden
grasvorming
 
Projectomschrijving

De algemene doelstelling van het Grassification-project is om een ​​multidimensionale benadering toe te passen voor het raffineren van weggrasmaaisel om het te optimaliseren tot een haalbare waardeketen voor de biobased en circulaire economie. Het project verbindt zich ertoe logistieke en technische aspecten van de toevoerketen en -verwerking van grasmaaisels te optimaliseren, het marktpotentieel ervan aan te tonen en beleids- en juridische aanbevelingen te formuleren om een ​​meer ondersteunend kader te creëren voor de recycling van dit hernieuwbare materiaal. Deze acties zullen het volume van bruikbaar materiaal verhogen, de kosten verlagen en een hogere toegevoegde waarde genereren voor deze zogenaamde 'afvalstromen', die uiteindelijk zullen resulteren in een hogere marktwaarde van de industrie. Op deze manier wordt het gebruik van grasresten langs de weg als hernieuwbare bron voor de productie van biobased producten en daarmee de circulaire economie aantrekkelijker. Het raffineren van gras langs de kant van de weg vergemakkelijkt zo de overgang naar een circulaire economie.

 
Rol van UGent
De faculteit Toegepaste Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent is gespecialiseerd in toegepast onderzoek en ontwikkeling met en voor marktspelers. De onderzoeksgroep ECOCHEM binnen deze faculteit richt zich op hernieuwbare grondstoffen uit bioprocessen, met bijzondere expertise in biogasgerelateerde processen en in nutriënten- en koolstofstromen die met dergelijke processen gepaard gaan. Als hoofdpartner zal de Universiteit Gent zorgen voor een goede projectoplevering door een beknopte opvolging van de voorgestelde activiteiten bij de verschillende partners. Bovendien zal de onderzoeksexpertise van ECOCHEM rechtstreeks worden toegepast voor de valorisatie van maaisel tot relevante producten, en zal het communicatienetwerk dat eerder werd opgericht via de Biorefine Cluster Europe, gecoördineerd door de Universiteit Gent, worden gebruikt om stakeholders te bereiken en de resultaten van het project te verspreiden.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.