-
Engineering and technology
- Modelling, simulation and optimisation
De vier landen in de Interreg 2 Zeeën regio (Engeland, Frankrijk, België en Nederland) zijn belangrijke producenten van kunststofafval in de EU. Ondanks eerdere inspanningen blijft het totale recyclingpercentage beperkt tot ongeveer 20% - 30%. Een van de belangrijkste oorzaken is het gebrek aan samenwerking en beheer tussen verschillende actoren (industrie, overheid, privésector) om tot een optimaal beheer van kunststofafval te komen. Dit leidt tot suboptimale logistiek, economische kosten, maar ook tot milieueffecten, zoals plastic afval dat in waterlichamen terechtkomt.
Bovendien zijn steden in deze regio ook enorme exporteurs van plastic afval. Daarmee verplaatsen ze niet alleen het probleem, maar laten ze ook economische kansen liggen. Landen als China hebben onlangs hun grenzen gesloten voor de Europese export van plastic afval. Als gevolg hiervan zijn afvalverwerkingsbedrijven dringend op zoek naar oplossingen.
De regio heeft behoefte aan een verandering in afvalbeheerpraktijken en een verbeterde houding ten opzichte van plastic in de circulaire economie.