Project

Een gezamelijke aanpak voor de indentificatie, beoordeling en management van emerging voedselveiligheidsgevaren en gerelateerde risico's.

Acroniem
FoodSafeR
Code
41P06722
Looptijd
01-10-2022 → 30-09-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Promotor-woordvoerder
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Other biotechnology, bio-engineering and biosystem engineering not elsewhere classified
  • Agricultural and food sciences
    • Food microbiology
    • Food packaging, preservation and safety
    • Agricultural, veterinary and food sciences not elsewhere classified
Trefwoorden
voedselveiligheid risicobeoordeling voedselsysteem
Overige informatie
 
Projectomschrijving

In Europa veroorzaken elk jaar door voedsel overgedragen gevaren, waaronder bacteriën, parasieten, toxines (chemische gevaren) en allergenen, al zo'n 23 miljoen ziektegevallen en 5000 doden; de Europese burger heeft niet volledig vertrouwen als het gaat om voedselvoorzieningssystemen. Deze systemische zwakheden die worden veroorzaakt door geïsoleerde gebeurtenissen zoals een zoönoseverwekker of een kankerverwekkende mycotoxine, zullen de komende jaren ernstig toenemen door klimaatverandering, een verschuiving in ons voedselsysteem naar een meer plantaardig dieet en de noodzaak van een recirculaire economie . Zoönosen en extreme weersomstandigheden in Europa in 2021, verergerd door de COVID-19-pandemie, hebben de onderliggende kwetsbaarheid van onze wereldwijde voedselsystemen in de schijnwerpers gezet; ze zijn een wake-up call waar gehoor aan moet worden gegeven. De voedselveiligheidsbeheersystemen die de afgelopen decennia in Europese landbouw- en voedselbedrijven en in de Europese voedselveiligheidsgovernance zijn ingevoerd, moeten worden aangepast om ze robuuster te maken voor veranderingen die van invloed zijn op onze wereldwijde voedselsystemen, wat resulteert in een proactief risicobeheer dat de systeem toekomstbestendig.

UITDAGING: Ondanks aanzienlijke investeringen tot nu toe in onderzoek naar voedselveiligheid, is er nog steeds grote behoefte aan maatregelen op niveau om de veiligheid (en beveiliging) van ons voedsel te verbeteren, dat onder druk staat door verschillende aspecten:

klimaatverandering, opkomende grondstoffen en recirculaire economie om tot een duurzamer voedselsysteem te komen, toename in gevoelige bevolkingsgroepen in onze Europese bevolking en veranderingen in het voedingspatroon, om er maar een paar te noemen. Vooral, de effecten van de opwarming van de aarde zijn drijfveren op meerdere niveaus en versnellen de (co-) opkomst van bacteriën en natuurlijke toxines in

voedselgewassen en voedselsystemen. De complexiteit van de oorzaken van door voedsel overgedragen gevaren vraagt ​​om betere samenwerking in het (internationale) voedselsysteem en voor de adoptie van nieuwe technieken, waaronder big data en digitale technologie, om empirisch onderbouwd en toekomstbestendig datagedreven risicobeheer mogelijk te maken.

MAATREGEL: Zoals we begonnen met Horizon Europa, terwijl Europa ernaar streeft zijn Green Deal na te komen, en als post-Covid wederopbouw en herstel, we zijn nu op een kruispunt voor het aansturen van een transformatie van het voedselsysteem die bouwt veerkracht op alle niveaus op. Centraal daarbij staat het ‘identificeren, beoordelen en beheren van bestaande en opkomende voedselveiligheidsproblemen' zoals gevraagd in HORIZON-CL6-2021-FARM2FORK-01-16. Het FoodSafeR multi-actor consortium brengt onderzoek, industrie, FBO's, (tech) MKB, overheden en het maatschappelijk middenveld samen organisaties in een ‘joined up approach’ voor de ontwikkeling van toekomstbestendige tools, gebaseerd op cutting edge science en georganiseerd binnen een reeks casestudies over geselecteerde (opkomende) voedselgevaren. Eindgebruikers en belanghebbenden zijn nauw betrokken om proactief risicobeheer mogelijk te maken met behulp van een holistische kijk, innovatieve analyses, Big Data en Machine Learning-benaderingen, en een baanbrekend besluitvormingsproces met meerdere criteria.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.