Project

REMASC - Voorspellen en beheren van de omgekeerde reproductie-waardeketen

Acroniem
REMASC
Code
180C0123
Looptijd
01-09-2024 → 31-08-2028
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Data mining
  • Social sciences
    • Mathematical methods, programming models, mathematical and simulation modelling
Trefwoorden
sustainabilitie Op machine learning gebaseerd voorspellend model Algoritmische optimalisaties Big Data
 
Projectomschrijving

Gedreven door duurzaamheid streven zowel bedrijven als klanten ernaar om een gesloten waardeketen op te zetten waarbij producten worden teruggestuurd om 'hergebruikt' te worden (i.e., het proces om het gebruik van het product of de componenten te behouden). Deze retourproducten activeren een omgekeerde productie-waardeketen (REMASC) waardoor bedrijven hebben behoefte aan tools die zowel operationele aspecten als strategische besluitvorming ondersteunen met betrekking tot het beheer van hun revisieactiviteiten.

In dit SBO-project zal Flanders Make tools ontwikkelen die zijn gekoppeld aan drie innovatiedoelen:

1. Ondersteuning bieden voor strategische besluitvorming met betrekking tot product(familie)-klantrelaties die nodig zijn voor retourzendingen om een winstgevend bedrijfsmodel te creëren. Hiertoe zal REMASC strategieën analyseren en voorstellen.
2. Voorspellen (op basis van het type product en klantprofielen) van het volume, de reden voor retour, ...  van deze retourproducten om de inkomende producten te organiseren. Het zal tools bieden om snel beslissingen te nemen met betrekking tot de kwaliteit van het teruggestuurde product, bijvoorbeeld beslissen over 'afval' versus het definiëren van de stappen die nodig zijn voor de daadwerkelijke revisie van de verzamelde 'kern'.
3. Efficiënt beheren van de reproductie van teruggestuurde producten. Dit omvat taakgeneratie, planning en roostere van reproductie-activiteiten, voorraadbeheer, behoeften aan kwaliteitsbeoordeling en de mogelijke integratie van deze reproductie-activiteitn in een klassieke productie omgeving.

Mogelijk gemaakt door principes van industrie 4.0 (zoals digitale productpaspoorten) en gedreven door duurzaamheid, zullen tools voor het beheren van de omgekeerde productie-waardeketen gemaakt worden voor zowel eindgebruikers (OEM, TIER-1, TIER-2 en materiaalleveranciers) als serviceoplossingsaanbieders (ondersteuning van de waardeketen, gegevensanalyse, logistiek, ERP/MES-integrators, ondersteuningssystemen voor operators).