Project

MoCCHa-CT: Model-gekoppelde 4D-μCT voorgeavanceerde materiaal karakterisatie

Acroniem
MoCCHa-CT
Code
3179I12018
Looptijd
01-01-2018 → 31-12-2023
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
 • Natural sciences
  • Image processing
 • Engineering and technology
  • Construction materials
  • Composites and hybrid materials not elsewhere classified
  • Computational materials science
  • Destructive and non-destructive testing of materials
  • Data visualisation and imaging
Trefwoorden
karakterisatie micro-CT
 
Projectomschrijving

In dit project zullen nieuwe technieken voor X-stralenbeeldvorming van dynamische processen ontwikkeld worden. Door een bi-directionele koppeling van deze verbeterde beelddata met simulatiemodellen kunnen wetenschappers een verbeterd begrip van dynamische processen en structuren in een proefstuk bereiken. Dit stelt materiaalwetenschappers in staat om betere en duurzamere materialen te ontwikkelen. De praktische ontwikkeling van deze technieken zal geleid worden door toepassingen uit drie materiaalklassen: minerale bouwmaterialen, composietmaterialen en hout-gebaseerde panelen.

De algemene doelstelling hierboven vermeld kan bereikt worden via de synergie tussen de volgende specifieke doelen:

- Ontwikkeling van een innovatieve dual-phase grating interferometer voor aanpasbare dark-field gevoeligheid voor materiaalwetenschappen. Deze zal nieuwe mogelijkheden bieden voor multi-schaal analyse van materialen en de intrinsieke systeemresolutie en het traditionele compromis tussen tussen samplegrootte en resolutie in X-stralen uCT overstijgen bij het onderscheiden van details.

- De ontwikkeling van robuuste algoritmen voor digitale volume correlatie (DVC) en de nauwe koppeling daarvan met tomografische reconstructie. Deze zal dynamische X-stralen uCT significant verbeteren en bewegingsartifacten in een beeld verminderen.

- De ontwikkeling en verbetering van simulatiemodellen voor dynamische processen in de drie materiaalklassen, dewelke elk een zeer verschillende state of the art hebben met betrekking tot modellering.

- Bi-directionele koppeling van deze modellen met DVC en tomografische reconstructiealgoritmen zal leiden tot een iteratief optimalisatieschema tussen materiaalmodel en reconstructie, wat de kwaliteit van materiaalmodellen zal verbeteren.