Project

Vector-vrije transmissie van Japanese encephalitis virus (JEV) bij varkens zorgt voor een verhoogd risico geassocieerd met een mogelijke introductie: studie van de pathogenese in varkens na inoculatie van JEV via verschillende routes

Code
160P04517
Looptijd
01-10-2017 → 30-09-2018
Financiering
Federale middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Agricultural animal production
    • Agricultural plant production
    • Agriculture, land and farm management
    • Other agriculture, forestry, fisheries and allied sciences
Trefwoorden
JEV varken
 
Projectomschrijving

De doelstellingen van dit project zijn:

- de administratieve procedures te doorlopen die noodzakelijk zijn om toelating te krijgen om met Japanse encephalitis virus (JEV) te werken binnen het CODA-CERVA.

- een experimentele infectieproef uit te voeren waarbij varkens via 3 verschillende inoculatieroutes ((i) oronasale inoculatie om vector-vrije transmissie na te bootsen en (ii) intradermale inoculatie om de vector-gemedieerde transmissiena te booten, met inoculatie van het virus alleen enerzijds of inoculatie van het virus in combinatie met een extract van de speekselklieren van muggen anderzijds) worden geïnfecteerd met JEV. Tijdens deze proef zullen een maximum aan stalen verzameld worden die toelaten om de pathogenese  en immuunrespons in detail te bestuderen.

- inzicht te krijgen in de pathogenese van JEV in varkens geïnoculeerd via 3 verschillende routes door bloedstalen, swabs en organen verzameld tijdens de experimentele infectieproef te analyseren via qPCR en virus isolatie.

- de ontwikkeling van de humorale immuunrespons te bestuderen via PRNT test.

- om een preliminaire analyse uit te voeren van infiltrerende immuuncellen in tonsillen na infectie via IHC.

Naast het installeren van diagnostische testen voor JEV op het CODA-CERVA en verwerven van kennis over de pathogenese van JEV zal dit onderzoek toelaten om stalen te verzamelen die in de toekomst kunnen toelaten om de rol van tonsillen in de pathogenese in detail te onderzoeken en de cellulaire immuunrespons te bestuderen. Daarnaast zal het toelaten om een relevant challenge model te identificeren dat in de toekomst kan gebruikt worden om vergelijkende vaccin studies uit te voeren.