Project

Geoptimaliseerde bestrijding van endodontische biofilms

Code
BOF/STA/202009/024
Looptijd
01-01-2021 → 31-12-2024
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Oral medicine and pathology
    • Bacteriology
Trefwoorden
biofilm wortelkanaaldesinfectie
 
Projectomschrijving

Apicale parodontitis (AP) is een inflammatoire letsel aan de wortelpunt van een tand, veroorzaakt door besmetting van het wortelkanaalsysteem van deze tand, onder de vorm van microbiële biofilms. Deze aandoening kan asymptomatisch zijn, maar ook resulteren in fistelvorming, acute pijnklachten of abcedatie. Behandeling van deze conditie is  wortelkanaalbehandeling, waarbij het kanaalsysteem grondig wordt gereinigd en gedesinfecteerd, en nadien afgedicht. Uitkomststudies tonen aan dat de genezing van AP na wortelkanaalbehandeling niet consistent is, en niet-genezing te wijten is aan persisterende infectie. Daarom wordt continu gezocht naar verbeterde/alternatieve methoden om geïnfecteerde wortelkanalen aan te pakken. Dit gebeurt initieel via in vitro studies. Daarbij is het gebruik van een geschikt modelsysteem belangrijk, om de complexe realiteit van een een polymicrobiële en voornamelijk anaerobe infectie na te bootsen.

In eerder onderzoek door onze groep werd een dergelijk strikt anaeroob multispecies modelsysteem ontwikkeld en beschreven, zowel qua opkweken, microscopie als species-specifieke (kweekgebaseerde) kwantificatie.

Het doel van dit project is om dit multispecies endodontisch biofilm modelsysteem te gaan toepassen in wortelkanalen van geëxtraheerde tanden, en te gebruiken om technieken te gaan evalueren die de microbiële biofilm uit het kanaalsysteem te verwijderen. Deze technieken omvatten onder andere laser-geactiveerde desinfectie (activatie van desinfecterende spoelmiddelen dmv gepulste erbium lasers), maar ook andere methoden voor optimaliseren van kanaaldesinfectie. Daarnaast wordt ook high-speed beeldvorming gebruikt om het effect van deze methoden op de endodontische biofilms te visualiseren. Wat betreft dit laatste aspect is de nodige apparatuur en expertise beschikbaar. Tot slot kunnen deze methoden ook klinisch geëvalueerd worden.