Project

Training in VITRImers: hoogwaardige materialen en stagiaires voor geavanceerde industriële toepassingen

Acroniem
VITRIMAT
Code
41H00120
Looptijd
01-03-2020 → 29-02-2024
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Polymer composites
Trefwoorden
materialen
Overige informatie
 
Projectomschrijving

De hedendaagse kunststoffen zijn ofwel thermoplasten (TP's) die zijn samengesteld uit polymeerketens, recycleerbaar en verwerkbaar zijn met een hoge doorvoer, maar met een slechte hitte- en oplosmiddelbestendigheid, of verknoopte thermoharders (TS's) gemaakt van permanente polymeernetwerken met veel betere thermomechanische eigenschappen en oplosmiddelbestendigheid, maar in wezen onhandelbaar en na verwerking niet-recyclebaar. Vitrimers zijn een nieuwe klasse materialen, bekroond met de European Inventor Award 2015, die profiteren van dynamische uitwisselbare crosslinks en de beste eigenschappen van TP's en TS's combineren. Door verbeterde mechanische en chemische prestaties te combineren met het vermogen om te genezen, te lassen, opnieuw te verwerken en te recyclen, dragen vitrimers de belofte in van de volgende generatie polymeermaterialen en composieten met nieuwe toepassingsgebieden in overeenstemming met duurzame ontwikkeling en vereisten van de plastic circulaire economie. VITRIMAT zal een kritieke opleidingskloof bieden tussen geavanceerd Europees academisch onderzoek naar vitrimeren en industriële ontwikkelingen van dagelijkse producten. ESR's zullen de eerste ontvangers zijn van een baanbrekend, zeer interdisciplinair trainingsprogramma dat de hele waardeketen van geavanceerde materialen bestrijkt die momenteel worden gebruikt in sectoren met een hoge inzetbaarheid en verwachte groei (bijv. Consumptiegoederen, bouw, recreatie, windenergie, elektromobiliteit en auto-industrie). VITRIMAT wil het Europese leiderschap op het gebied van vitrimers versterken door de expertise en technologieën van 6 academische partners-pioniers in vitrimers en geavanceerde composietmaterialen te combineren - met 1 nationaal technisch centrum en 8 industriële partners (waaronder 2 begunstigden en 1 kmo) die wereldleiders zijn in de chemie, lijmen, thermoharders en composieten voor consumentengoederen, bouw en automotive toepassingen. Deze sectoren vertegenwoordigen een hoge inzetbaarheid voor toekomstige ESR's die een breed scala aan geavanceerde en overdraagbare vaardigheden zullen verwerven binnen een unieke, innovatieve, multidisciplinaire en intersectorale opleidingsomgeving.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is een van de belangrijkste academische partners en professoren Filip Du Prez, Johan Winne en Wim Van Paepegem van de Universiteit Gent zullen optreden als (co)promotor van 4 doctoraatsstudenten die binnen het project worden opgeleid.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.