Project

Macht aan de experts? Een mixed-methode onderzoek naar de houding tegenover, het gebruik en de effecten van deskundigenadvies in de Belgische beleidscontext.

Code
01D22523
Looptijd
01-10-2023 → 30-09-2027
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Public and not for profit management
    • Political psychology
    • Democratic innovations
    • Political representation, executive and legislative politics
    • Belgian public administration
Trefwoorden
Stealth democratie mixed-method design meerdere actoren
 
Projectomschrijving

De representatieve democratie staat de laatste jaren onder druk. Om deze crisis te bezweren worden verschillende alternatieven onderzocht, waaronder 'stealth democratie' die erop gericht is (meer) beslissingsmacht over te dragen aan niet-partijgebonden deskundigen. Hoewel er onder burgers enige steun is voor dit type democratie, is de inbreng van experten ook omstreden, zoals bleek tijdens de Covid-crisis.

Onderzoek naar 'stealth democratie’ is minder ver ontwikkeld dan bijvoorbeeld onderzoek naar burgerparticipatie. Studies over dit onderwerp hebben de rol van experten in de beleidsvorming voornamelijk op een zeer algemene manier benaderd. Door één specifiek type experts te bestuderen (academische experts), en door een onderscheid te maken tussen drie specifieke beïnvloedingskanalen die experts kunnen gebruiken (regering, parlement en media), verleggen we de focus naar meer concrete kenmerken van de betrokkenheid van deskundigen, wat zal leiden tot meer gedetailleerde en meer diepgaande inzichten in dit fenomeen. Bovendien beperkt het huidige onderzoek zich voornamelijk tot het onderzoeken van de attitudes van burgers ten opzichte van de betrokkenheid van experts. Wij zullen ook de attitudes van andere belanghebbenden zoals politici en experts onderzoeken, en we onderzoeken ook andere aspecten dan enkel attitudes, namelijk het feitelijke gebruik en de effecten van deskundigenadvies.

Het project valt uiteen in drie duidelijke delen. Ten eerste zal het feitelijke gebruik van de betrokkenheid van experts worden geanalyseerd aan de hand van observationele gegevens. Ten tweede zal het effect van deskundigenadvies worden bestudeerd door middel van ‘process tracing’ en survey vragen. Ten derde zal deze studie de attitudes van drie belanghebbenden (burgers, politici en experts) ten opzichte van expertbetrokkenheid onderzoeken in een vignettenexperiment.