Project

erfgoedproject 'Out of the Box'

Code
21L08917
Looptijd
01-05-2016 → 10-04-2018
Financiering
Middelen van gedecentraliseerde overheden
Onderzoeksdisciplines
 • Natural sciences
  • Information sciences
  • Other information and computing sciences
 • Social sciences
  • Information sciences
  • Library sciences
Trefwoorden
erfgoedproject
 
Projectomschrijving

'Out of the box' werkt met interventies op gastlocaties (culturele instellingen). De interventies vallen op, verrassen en gaan tegelijkertijd in interactie met de gastcollecties en/of-omgeving. Door de wetenschappelijke objecten uit hun originele context, maar weldoordacht te plaatsen, leiden deze ingrepen tot reflecties over wetenschap en de wetenschappelijke praktijk.

Het Gents Universiteitsmuseum werkt samen met vier instellingen, telkens in samenwerking met een co-curator:

 • Sint-Baafskathedraal met co-curator Peter Verhelst en scenograaf Koen Bovee. Het skelet van de jonge vinvis die in 2016 op het bulbsteven van een schip in de Gentse haven terecht kwam, wordt tentoongesteld in de kloostergang van de kathedraal. De interventie werkt het thema contra-intuTtief denken in wetenschap' uit. control, loose control' uit.
 • Design Museum, met co-curator Fredo De Smet. Scenografie door het team van het Design Museum.

  Interventies in het kader van de tijdelijke tentoonstelling 'Hello Robot.De interventie werkt het thema 'take control, loose control' uit.We focussen op een lokaal Gents verhaal in het onderzoek op robotica en een aantal ethische vraagstukken omtrent kenniscreatie in robotica en automatisatie
 • Museum Dr. Guislain,met co-curator prof. dr. Ignaas Devisch en beeldend kunstenares Alexi Williams. Scenografie door het team van het Museum Dr.Guislain in samenwerking met Alexi Williams. De opstelling wordt opgevat als een kleine tijdelijke tentoonstelling rond de fysieke conffontatie met het dode menselijke en dierlijke iichaam en de ethiek in het omgaan met verzameld biologisch materiaal voor onderzoek (biodatabanken en dergelijke).De interventie werkt het thema ethische grenzen aan wetenschapsbeoefening' uit.
 • Sint-Pietersabdij, met co-curator prof. dr. Maarten Van Dyck en scenograaf Koen Bovee. Organisatie van tijdelijke tentoonstelling ‘ In de ban van de tijd'. De interventie werkt thema s zoals het meetbaar maken van de tijd en tijdsconcept uit en hoe deze fundamenteel wetenschappelijke vraagstellingen doorstromen naar het leven van alledag. Het betreft hier de najaar tentoonstelling van de abdij.

'Out of the Box' opent op 5 oktober samen met de tentoonstelling ‘ Stad en Universiteit. Sinds 1817' in het STAM. In het Gents stadsmuseum wordt gefocust op de geschiedenis van de universiteit en de communicatie met de stad, 'Out of the Box' zendt academisch erfgoed in de stad met een verhaallijn die focust op communicatie over wetenschap en het wetenschappelijk denken in dialoog met Gentse instellingen.