Project

Brandproeven voor brandveilige groene gebouwen

Acroniem
AFireTest
Code
41B04523
Looptijd
01-09-2023 → 31-10-2028
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Principal investigator
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Structural engineering
    • Other civil and building engineering not elsewhere classified
Trefwoorden
brand kansrekening risico surrogaatmodellen brandveiligheid van constructies
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn centrale eigenschappen van nieuwe gebouwen. Hoogwaardige beglazing, massiefhoutproducten en andere innovaties veranderen de manier waarop we bouwen. Momenteel gaan we ervan uit dat onze bestaande gestandaardiseerde testmethoden en ontwerpvoorschriften voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de groene gebouwen die we bouwen ook brandveilig zijn. We vergeten dat belangrijke gestandaardiseerde testmethoden hun oorsprong hebben in de late 19e eeuw en nooit zijn ontwikkeld met het oog op het karakteriseren van de innovatieve bouwproducten van de 21ste eeuw. We negeren dat onze ontwerpvoorschriften voornamelijk gebaseerd zijn op het leren uit rampen, wat betekent dat de voornaamste strategie voor het waarborgen van brandveiligheid in gebouwen een strategie van "afwachten" is.

Binnen AFireTest ontwikkelt het onderzoeksteam van Ruben Van Coile de nodige methoden en tools voor een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van brandtesten en brandveiligheid in gebouwen. Er zal een concept van "Aangepaste Brandproeven" (Adaptive Fire Testing) worden ontwikkeld waarbij brandtesten worden aangepast aan de specifieke kenmerken van het bouwproduct en de toepassing ervan, waardoor een gedetailleerd inzicht in de brandprestaties mogelijk wordt. Deze proefmethode zal worden geïntegreerd in een risico-evaluatie van de brandveiligheid van gebouwen, waardoor de stap kan worden gezet naar een gebouwspecifieke evaluatie van brandveiligheid. Ten slotte zullen de kosten en baten van het nieuwe raamwerk voor brandveiligheid worden geëvalueerd en vergeleken met de huidige aanpak. Hierdoor zal duidelijk worden of de technische baten van de voorgestelde nieuwe methode voor brandveiligheid de noodzakelijke investeringen voor het operationaliseren ervan rechtvaardigen.

 

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Council Executive Agency (ERCEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.