-
Humanities and the arts
- Language acquisition
-
Social sciences
- Neuroimaging
- Learning and behaviour
- Cognitive processes
- Research methods and experimental design
Individuele verschillen in het vermogen regelmatigheden in de omgeving te leren, statistisch leren (SL) genoemd, verklaren mogelijks waarom sommigen van ons gemakkelijk (leren) lezen terwijl anderen ermee worstelen. Dit project introduceert een nieuw drie-dimensionaal (3D) perspectief op individuele verschillen in SL.
Het onderscheidt I. de gevoeligheid voor statistische patronen, II. het onthouden van verworven patronen en III. het aanpassingsvermogen aan veranderende omgevingen, als facetten van leren. Het onderzoek is baanbrekend door zijn multidisciplinair karakter: het integreert de studie van taal en lezen met dat van leren en het geheugen, en gebruikt inzichten van gedragsexperimenten, de meting van hersenactiviteit en oogbewegingen alsook het ontwikkelingstraject van beginnende lezers.
Als eerste stap brengen we 3D leerprofielen in kaart en onderzoeken we de cognitieve- en hersenmechanismen die aan de basis liggen van de verschillende facetten van SL in print. Vervolgens nemen we deze kennis mee naar de "echte geschreven wereld" en evalueren we in hoeverre leerprofielen leesgedrag kunnen verklaren en voorspellen. Onze bevindingen zullen bijdragen aan een diepgaand begrip over het menselijk leervermogen in gestructureerde omgevingen en over hoe SL-vaardigheden het proces van vloeiend lezen alsook de verwerving van geletterdheid beïnvloeden. Ze kunnen bovendien informatief zijn voor praktische applicaties in leesinstructie en interventie.