Project

Geaccrediteerd offshore testnetwerk voor hernieuwbare energie op zee

Acroniem
OFFSHORE PROOF
Code
41H06725
Looptijd
01-01-2025 → 31-12-2028
Financiering
Europese middelen: divers
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Building engineering not elsewhere classified
Trefwoorden
hernieuwbare energie
 
Projectomschrijving

Onze Europese zeeën zijn cruciaal voor de energietransitie, maar de uitbreiding van windmolenparken op zee vergroot de vraag naar ruimte, waardoor mariene ecosystemen en voedselproductie onder druk komen te staan. Bovendien vergroot de variabiliteit van windenergie de behoefte aan energieopslag en aanvullende methoden. Een multi-use (MU) benadering, waarbij golfslag, getij, offshore zonne-energie en energieopslag worden geïntegreerd in offshore windparken, kan de ruimte optimaliseren, de behoefte aan opslag verminderen en de betrouwbaarheid van de energie verbeteren terwijl de ruimtelijke druk afneemt.
Ondanks de wereldwijde ontwikkeling van veel innovatieve technologieën voor offshore hernieuwbare energie, aarzelen ontwikkelaars van windparken, investeerders en regelgevers om deze technologieën toe te passen vanwege de hoge kosten, de vermeende risico's en het ontbreken van een bewezen staat van dienst. Als gevolg daarvan wordt slechts een klein deel van deze technologieën op grote schaal toegepast.
Offshore Proof [OP] pakt deze barrières aan door de accreditatie van offshore testlocaties te versnellen volgens de normen van het International Electrotechnical Commission System for Certification to Standards Relating to Equipment for Use in Renewable Energy Applications [IECRE]. Dit zorgt ervoor dat het testen van ORE-technologieën sneller en efficiënter gaat en wereldwijd erkend wordt. Gestandaardiseerde testdiensten die gebruikmaken van geharmoniseerde protocollen voor 7 kerncompetenties zullen de certificering van technologieën versnellen en zo de kosten verlagen, de ontwikkelingsrisico's verkleinen en de exportmogelijkheden vergroten.
Het netwerk van aanbieders van offshoretestsites in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland zal 7 proefprojecten uitvoeren, waarbij minstens 4 opkomende technologieën worden getest. In elk land zullen praktijkgemeenschappen (CoP's) worden opgericht om de samenwerking en het vertrouwen tussen belanghebbenden bij ORE- en MU-projecten te stimuleren. Het project zal trainingsmateriaal van hoge kwaliteit genereren om ervoor te zorgen dat de opgedane kennis ook na de looptijd van het project gebruikt blijft worden.
Uiteindelijk zal “Offshore Proof” innovatieve ORE-technologieën bevorderen en het duurzame gebruik van de oceaanruimte in Noordwest-Europa en daarbuiten ondersteunen, door de basis te leggen voor veerkrachtige, geïntegreerde offshore-energiesystemen.