Project

CoDesign voor productassemblage

Code
180M6718
Looptijd
01-09-2018 → 31-08-2023
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Other engineering and technology
Trefwoorden
DESIGN
 
Projectomschrijving

Het project Product-Assembly Co-Design (PACo) is een project in het kader van de cluster Design & Optimization van Flanders Make. Het project beoogt de kloof tussen productontwerp en assemblagesysteemontwerp te overbruggen door assemblagekennis op te nemen in de vroege stadia van de productontwikkeling. Tegenwoordig bekijken de meeste bedrijven assemblage-aspecten later in het ontwerpproces, vaak handmatig, en vertrouwen ze uitsluitend op de ervaring van assemblagetechnici. Dit leidt later tot tal van ontwerpwijzigingen, met aanzienlijke extra kosten tot gevolg. De huidige industriële context vereist dat bedrijven streven naar een first-time-right, "tot lotgrootte 1 ten koste van volumeproductie" -strategie. Te laat of proefondervindelijk nadenken over montageaspecten is dus geen optie meer.

Aangezien deze softwaretools verder gaan dan de state-of-the-art, zullen de onderzoekspartners (FM-CodesignS, FMProductionS, AnSyMo / CoSys-lab, DMMS en EEDT) hun krachten bundelen om de state-of-the-art in productassemblage co-design, gericht op de volgende innovatiedoelen:

  • een softwareomgeving voor het formaliseren van assemblagekennis (bijv. Design-for-Assembly-regels, metrics voor assemblagecomplexiteit),
  • tools en algoritmen voor geautomatiseerde multi-objectieve optimalisatie van het vroege ontwerp van een product, rekening houdend met de productprestaties en de complexiteit van de assemblage,
  • tools en algoritmen om automatisch het optimale assemblageproces (volgorde van stappen) en assemblagesysteem (toewijzing van middelen) te vinden, voor een bepaald productontwerp en
  • een raamwerk voor het co-design van zowel het product als het assemblagesysteem door zowel 2) als 3) te combineren in een semi-automatische workflow.

Om dit raamwerk te bereiken, stellen de onderzoekspartners 4 kernonderzoekswerkpakketten voor, volgens een stapsgewijze aanpak: (i) kwantificering van DFA-regels en meetgegevens van assemblagecomplexiteit, (ii) integratie hiervan in productoptimalisatie, (iii) automatische afleiding en optimalisatie van assemblageproces en systeem vanuit een productontwerp en (iv) semi-automatisch product-assemblage co-ontwerp. De belangrijkste tastbare resultaten bestaan ​​uit een metamodel om een ​​product, het assemblageproces en het assemblagesysteem te beschrijven, een grafische gebruikersinterface voor de transformatie van kwalitatieve DFA-regels naar kwantitatieve assemblagecomplexiteitsstatistieken, optimalisatie-algoritmen voor een optimaal product, assemblageproces en assemblagesysteemontwerp en een workflow om co-ontwerp van productassemblage uit te voeren door deze optimalisatie-algoritmen te combineren.

Het project zal minstens 3 generieke use cases gebruiken (gerelateerd aan de co-design uitdagingen), gedefinieerd in nauwe samenwerking met de bedrijven van de gebruikersgroep, en de resultaten zullen gevalideerd worden op kleine validatie cases (gedefinieerd door de bedrijven). Het project zal resulteren in een methodologie, ondersteund door softwaretools, voor co-design van productassemblage. De projectresultaten kunnen op de markt worden gebracht (i) als een generieke softwaretoolset, (ii) een oplossing op maat of (iii) een technische ontwerpdienst..