Project

Innovatieve terugwinning van voedingsstoffen uit secundaire bronnen - Productie van meststoffen met een hoge toegevoegde waarde uit dierlijke MEST

Acroniem
FERTIMANURE
Code
41F00120
Looptijd
01-01-2020 → 30-06-2024
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Agricultural animal breeding and biotechnology
Trefwoorden
nutriëntenterugwinning
Overige informatie
 
Projectomschrijving

De totale veehouderij in Europa scheidt jaarlijks ongeveer 1400 Mt mest uit. Meer dan 90% mest geproduceerd wordt teruggebracht naar landbouwgrond. Dit gebeurt echter niet op de meest efficiënte en minst lekkende manier. FERTIMANURE zal innovatieve strategieën voor voedingsbeheer efficiënt ontwikkelen, integreren, testen en valideren win minerale voedingsstoffen en andere producten met agronomische waarde uit mest terug om uiteindelijk betrouwbaar en veilig te verkrijgen meststoffen die kunnen concurreren op de EU-meststoffenmarkt. FERTIMANURE focust op “ow om de agronomic te verbeteren gebruik van gerecyclede nutriënten uit dierlijke mest ”om de nutriëntenstromen tussen plant- en veeteelt opnieuw te verbinden. De recycling van nutriënten berust niet alleen op de technologieën voor het produceren van biobased meststoffen, maar ook op een betere het begrijpen en beheren van voedingsstoffen op de boerderij. FERTIMANURE heeft de ambitie om zowel technologisch als technisch te bestrijken aanpak voor nutriëntterugwinning en nutriëntenbeheer. Daartoe zal de technologische aanpak worden gedekt door de implementatie van 5 innovatieve en geïntegreerde nutriëntterugwinning op experimentele proefprojecten op de boerderij in de meest relevante Europese landen in termen van veeteelt (Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland), terwijl het nutriëntenbeheer zal worden aangepakt via 3 verschillende strategieën die zijn aangepast aan gemengde en gespecialiseerde landbouw systemen: (Strategie # 1) Productie op de boerderij en gebruik van Bio-Based Fertilizers (BBF), (Strategie # 2) BBF op de boerderij productie en gecentraliseerde op maat gemaakte meststoffen (TMF) productie en (Strategie # 3) TMF productie op de boerderij en gebruik. Er zullen in totaal 31 verhandelbare eindproducten (11 BBF & 20 TMF) worden verkregen. Agronomisch en milieu prestaties en hun potentieel om conventionele meststoffen te vervangen, zullen worden beoordeeld. Uiteindelijk streeft FERTIMANURE naar een innovatief model van de circulaire economie om de plattelandsontwikkeling in landbouwsector door echte synergieën en banden te creëren binnen boeren en andere industriële activiteiten.

 
Rol van UGent
UGent is de leider van WP4 dat zich bezighoudt met Demonstratie van eindproductprestaties: incubatie, pottest en veldproeven, en beheert een veldsite voor dit WP. De UGent is ook verantwoordelijk voor de on-farm pilot in België (WP2). In WP3 leidt de UGent de taak 3.5 met betrekking tot transportmodellen en logistiek van meststoffen.