Project

Patiënt-specifieke 3D-geprinte polymeerimplantaten met vorgevingsgeheugen Acronyme: 3D4Med

Acroniem
3D4Med
Code
41W08919
Looptijd
01-04-2019 → 31-03-2022
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Free radical chemistry
Trefwoorden
polymeerimplantaten
Overige informatie
 
Projectomschrijving



De veroudering van de bevolking leidt tot een groeiende behoefte aan nieuwe technologieën om weefsels te herstellen om defecte organen te vervangen. Momenteel wordt weefselherstel ofwel uitgevoerd door autologe grafts ofwel door transplantatie van overleden donoren, wat problemen veroorzaakt met immuunafstoting van organen. Bovendien is de geringe beschikbaarheid van donororganen niet langer in lijn met de steeds toenemende vraag naar nieuwe weefsels. De belangrijkste uitdaging van weefseltechnologie is het oplossen van de problemen van orgaantekorten door chirurgen te voorzien van functionele substituten die in vitro zijn ontwikkeld. Het principe is gebaseerd op:

    De gepersonaliseerde ontwikkeling van tijdelijke polymeermatrices die celkolonisatie en weefselontwikkeling mogelijk maken met minimale inflammatie;
    De biocompatibiliteit van de polymeren die gebruikt worden bij de ontwikkeling van het weefsel;
    De structurele kenmerken (porositeit/interconnectiviteit van de poriën) en de mechanische kenmerken (elasticiteit/weerstand) spelen een uiterst belangrijkerol in de celontwikkeling en weefselintegratie.

 
Rol van UGent
De groep Polymer Chemistry & Biomaterials van de UGent beschikt over een grote expertise in de ontwikkeling en karakterisering van functionele polymeren voor verschillende biomedische toepassingen, samen met de verwerking via elektrospinning, 3D-printen en 2-fotonpolymerisatie. Met deze kennis/expertise in polymeersynthese, polymeerverwerking en karakterisering is UGent/PBM de leider van 3D4Med WP4: ‘Selectie en ontwikkeling van biomaterialen met vormgeheugeneigenschappen’. Daarnaast zal UGent nauw samenwerken met andere partners om WP5: ‘Ontwikkeling van complexe medische implantaten door 3D-printen’ te voltooien en de resultaten via netwerken te communiceren.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.