Project

Odysseus Jonathan Maelfait

Code
01ODY318
Looptijd
01-01-2019 → 31-12-2023
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Innate immunity
Trefwoorden
Odysseus
 
Projectomschrijving

  Postdoctoraal mandaat toegekend aan Odysseus-grantee Jonathan Maelfait. Research Field: Nucleic Acid Sensing in Antiviral Immunity

 

Virussen zijn obligate intracellulaire pathogenen en om te repliceren moeten ze hun RNA- en DNA-genoom afleveren. in de gastheercel De cellen waaruit ons lichaam bestaat, bevatten sensorische moleculen die nucleïnezuurreceptoren worden genoemd en die viraal afgeleide nucleïnezuren detecteren. Verschillende soorten nucleïnezuurreceptoren activeren verschillende antivirale verdedigingsmechanismen die samenwerken om de virale ziekteverwekker op te ruimlen. Sommige receptoren reageren op infectie door antivirale moleculen vrij te geven, die omliggende cellen waarschuwen voor de daaropvolgende virale aanval. Anderen instrueren de geïnfecteerde cel om zelfmoord te plegen, waardoor de verspreiding van virussen wordt voorkomen.
Het onderzoek richt zich op de identificatie van de precieze moleculaire handtekeningen die nucleïnezuurreceptoren activeren en hoe virussen terugvechten door de moleculaire signaalroutes te blokkeren die bij infectie worden geactiveerd.
Een ander aspect van het onderzoek omvat het begrijpen hoe nucleïnezuurreceptoren specifiek virale nucleïnezuren herkennen en contact met cellulair RNA en DNA vermijden. Gezonde niet-geïnfecteerde cellen zitten boordevol endogene RNA- en DNA-moleculen die belangrijk zijn voor een normale celfunctie. Ongewenste detectie van deze nucleïnezuren kan leiden tot schadelijke immuunresponsen, waaronder de ontwikkeling van auto-immuniteit.