Project

Biogeochemische gevolgen van intensivering van landgebruik en de gevolgen daarvan voor het herstel van tropische bossen door kationenbeperking

Acroniem
FORECAT
Code
41L01224
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2028
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Plant ecology
    • Biogeochemical cycli
    • Conservation and biodiversity
    • Environmental chemistry
Trefwoorden
Tropische bossen zwerflandbouw biogeochemie nutriënten limitatie
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Biogeochemie stuurt het ecologisch herstel van secundaire bossen en heeft daardoor invloed op de snelheid van koolstofaccumulatie tijdens de successie. Recente waarnemingen suggereren dat kationen (calcium, magnesium, kalium) de productiviteit van bossen in de tropen beperken, hoewel onderzoek zich tot nu toe voornamelijk heeft gericht op stikstof en fosfor. Bovendien heeft de intensivering van veranderingen in landgebruik invloed op de beschikbaarheid van kationen aan het begin van de successie, waardoor de hergroeisnelheid van secundaire bossen waarschijnlijk verder wordt beperkt. FORECAT (legacy effects on tropical FOrest REcovery through CATion limitation) streeft naar een beter begrip van de fundamentele rol van kationen in het beperken van de productiviteit van secundaire bossen in de tropen, en naar het kwantificeren van de invloed die veranderingen in landgebruik en de intensivering daarvan hebben op kationenbeperking op de herstelsnelheid van bossen. In FORECAT zullen observationele, experimentele en modelmatige benaderingen worden geïntegreerd. Dit werk zal worden uitgevoerd langs successiegradiënten van tropische bossen en intensiteitsgradiënten van landgebruik, om te ontrafelen hoe de geschiedenis van het landgebruik van invloed is op hersteltrajecten door kationencycli. Daarnaast zal een grootschalig experiment met toevoeging van voedingsstoffen in bossen van verschillende leeftijd de rol van veranderde beschikbaarheid van voedingsstoffen tijdens de successie verder blootleggen. De gegevens uit het veld vormen de meest gedetailleerde inventarisatie van nutriënten - inclusief kationen - van secundaire tropische bossen tot nu toe. Deze gegevens zullen vervolgens worden geïntegreerd in een geavanceerd biogeochemisch model om projecties te maken van de langetermijneffecten van verschillende scenario's voor veranderingen in landgebruik op het herstel van bossen in de tropen. Door de enorme omvang van de verwachte intensivering van het landgebruik in de tropen, zal de beperking door kationen van de koolstofopnamesnelheid van secundaire bosgroei de wereldwijde koolstofcyclus beïnvloeden. Bovendien zal FORECAT ons begrip van boshergroei in de tropen op landschaal drastisch verbeteren en de weg bereiden voor het informeren van managers en beleidsmakers over optimale en duurzame planning van landgebruiksveranderingen.

 

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Council Executive Agency (ERCEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.