Project

Het orkestreren van mobiele modulaire laboratoria van de volgende generatie ter voorbereid op een nieuwe pandemie

Acroniem
ONELAB
Code
41V07822
Looptijd
01-10-2022 → 30-09-2025
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Microbial diagnostics
    • Molecular diagnostics
    • Protein diagnostics
    • Health information systems of medical informatics
Trefwoorden
pandemie voorbereiding mobiele diagnostiek
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Deskundigen van over de hele wereld adviseren om modulaire laboratoriumsystemen beschikbaar te stellen voor het snel diagnostiseren van nieuwe ziekten. De WHO noemt deze “Rapid Response Mobile Laboratories” (RRML). ONELAB gaat modulaire RRML ontwikkelen voor snelle, flexibele, schaalbare implementaties met meerdere scenario's in het breedst mogelijke scala van omstandigheden. Deze faciliteiten van de volgende generatie zullen de nieuwste meettechnologieën/methodologieën ondersteunen en, via satellietcommunicatie, wide-area GIS laboratoriuminformatiesystemen vormen. Zo bieden ze tegelijkertijd ziektedetectie op een hoog niveau en een overkoepelende situatieschets van opkomende pandemieën.
ONELAB zal ook geavanceerde meetsystemen ontwikkelen voor een gefaseerde reactie op ziektedetectie. Een panel van acute virale infectie-biomarkers zullen vroege detectie van ziekte mogelijk maken tijdens de asymptomatische incubatie ervan. Deze zijndirect inzetbaar  bij het uitbreken van een ziekte, wanneer nog veel onzekerheid heerst. Deze benadering ondersteunt echter onmiddellijke en gerichte interventies op het gebied van de volksgezondheid. Bovendien, met behulp van bewezen methodologieën ontwikkeld als reactie op COVID 19, zal ONELAB een workflow voor semi-autonome biomarker ontdekking ontwikkelen. Deze toepassing en levering van agile wetenschap verbetert het vermogen en de capaciteit van de huidige strategieën voor het testen van ziekten aanzienlijk.
RRML's zijn slechts zo goed als de bekwame teams die ze bedienen. Dus, ONELAB bouwt wereldwijde netwerken en partnerschappen van
ervaren experts om: (i) beste praktijken te definiëren; (ii) een op consensus gebaseerd werkingsconcept te ontwikkelen; en, (iii) een draaiboek te verspreiden voor pandemische tests. We zullen capaciteit ontwikkelen met training- en netwerkevenementen die verder gaan dan het project. Ten slotte vereist massatests in de gemeenschap betrokkenheid en acceptatie van alle burgers. Daarom zullen we in contact treden met het publiek en een burgergids produceren voor massale communitytests, ondersteund door educatieve outreach-bronnen.

 
Rol van UGent
De Universiteit Gent is voornamelijk betrokken bij WP4, dat zich toelegt op het ontwerp, de ontwikkeling en de levering van RRML's, alsook op het aantonen via klinische studies van biomarkerdetectie van virale infectie via analytische metingen in drie verschillende stadia: snelle triage, diagnostische en prognostische metingen. Belangrijkste doelstellingen 1. Ontwikkeling van een workflow voor gegevensanalyse met geavanceerde multivariate statistische, machine learning en AI-algoritmen voor het analyseren van gegevens met een hoge dimensie voor het herkennen van nieuwe biomarkers. 2. Van ontdekking naar levering om bench to bed te bereiken via een gecoördineerde actie met nauwe samenwerking tussen partners. 3. De voorgestelde zeer mobiele platforms ontwikkelen om de klinische mogelijkheden en capaciteit te vergroten door middel van een snelle diagnose van infecties en voor theranostische beoordeling, bijvoorbeeld proefvaccinaties en behandelingen. 4. Functies zoals gegevensverwerving en -interpretatie en software-integratie verfijnen en automatiseren, zodat de technologie eenvoudig te gebruiken is ("éénknopsapparaat") tijdens routinematig klinisch gebruik door middel van intuïtieve grafische gebruikersinterfaces met aanwijzen en klikken. Implementatie van het diagnostische paneel op de Point of Care (PoC) en rigoureuze klinische tests om een succesvolle vertaling en toepassing te verifiëren.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.