Project

Evaluatie pilootprojecten 'drughulpverlening voor personen in detentie' (RECO-PRIS)

Code
160Q091019
Looptijd
01-01-2019 → 30-06-2020
Financiering
Federale middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Orthopedagogical assessment and diagnostics
    • Orthopedagogical interventions
    • Correctional theory, offender treatment and rehabilitation
  • Medical and health sciences
    • Mental healthcare services
Trefwoorden
pilootprojecten drughulpverlening herstel gevangenis
 
Projectomschrijving

 

In december 2017 werden in drie Belgische gevangenissen pilootprojecten opgestart (D&D in de gevangenis van Hasselt, MACADAM in de gevangenis van LANTIN en Drugs Lab in de gevangenis van Sint-Gillis/Berkendael) met als doel om een screeningsmethode en behandelprogramma te ontwikkelen voor gedetineerden met een middelenproblematiek. De projecten werden/worden (tot eind juli 2021) gesubsidieerd door de Belgische Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu. De samenstelling van de 3 projectteams bestaat uit een coördinator, arts(en), verpleegkundigen en psychologen. 

In de periode van maart 2019 tot augustus 2020 werden de pilootprojecten opgevolgd door het onderzoeksproject ‘RECOvery in PRISon’ (RECO-PRIS), gesubsidieerd door de FOD Volksgezondheid. Het onderzoeksteam was samengesteld uit onderzoekers van de Universiteit Gent (Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht, en Vakgroep Orthopedagogiek) en van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC). 

Het onderzoeksproject was gericht op het beantwoorden van de volgende onderzoeksvragen: 

- Wat is de meest efficiënte screeningsprocedure om gedetineerden met een middelenproblematiek te identificeren? 

- Wat zijn de meest efficiënte behandelingsmodellen om deze personen te helpen in een gevangenisomgeving? 

- Wat zijn minimale / ideale voorwaarden om screening & behandeling te implementeren? 

- Wat is het meest efficiënte monitorings- en evaluatie-instrument, voor professionelen en voor de overheid, om een kwaliteitsvolle behandelaanpak voor deze doelgroep in gevangenissen te garanderen? 

Om deze onderzoeksvragen te beantwoorden werd een multi-method design opgezet bestaande uit een literatuurstudie over screenings- en behandelmodellen, bezoeken aan de pilootprojecten en/in de gevangenissen, diverse focusgroepen, intervisiebijeenkomsten, de ontwikkeling van een gemeenschappelijk screening- en assessmentprocedure (en de instrumenten) voor de 3 pilootprojecten en de medische diensten, de evaluatie van het instrument, en interviews met gedetineerden die begeleid werden/worden in de pilootprojecten.