Project

Rotationele trillingsabsorber met geoptimaliseerde, niet-lineaire veerkarakteristiek

Acroniem
RoViON
Code
F2021/IOF-ConcepTT/102
Looptijd
15-01-2022 → 14-01-2023
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Control engineering
    • Mechanical drive systems
    • Machine tools
Trefwoorden
roterende machines Trillingscontrole niet-lineaire trillingscontrole
 
Projectomschrijving

Het project heeft als doel een niet-lineaire, rotationele trillingsabsorber te ontwikkelen en te bouwen om multi-frequentie torsietrillingen te reduceren in roterende machines. De niet-lineaire veerkarakteristiek is het beloftevolle vernieuwende deel dat de trillingsabsorber in staat stelt om multi-frequentie trillingen te reduceren.

De haalbaarheid van een ontwerpproces zal aangetoond worden. Recent afgewerkt doctoraatsonderzoek (EA08, Kevin Dekemele 13/04/2021, onder begeleiding van Mia Loccufier, TRL2) resulteerde in de optimalisatie van de nodige niet-lineaire veerkarakteristiek en een numeriek efficiënte methodologie voor het voorspellen van de prestatie.

Om de rationele trillingsabsorber te ontwikkelen die de niet-lineaire veerkarakteristiek bevat, zal een absorber met set van geconnecteerde concentrische ringen topologisch geoptimaliseerd worden.

Een prototype van de trillingsabsorber zal gemaakt worden voor een industrieel relevante en reeds bestaande testopstelling. Dit zal dienen als demonstratie setup om potentiële industriële investeerders te overtuigen (TRL 4).