Het algemene doel van Coastbusters FINESSE is het opzetten van een financieel raamwerk dat het eco-engineering perspectief (functies / (co-)voordelen / begunstigden / waardevastheidspotentieel en levering) integreert met het investeerdersperspectief (risico / rendement / impact) voor kust- en mariene Natuurgebaseerde Oplossingen (NbS). Dit raamwerk zal bestaan uit een nieuw ontworpen geïntegreerd waardemodel, een bijbehorende projectfinancieringstool en een reeks wetenschappelijk onderbouwde impactmonitoringmetrieken. Op deze manier willen we de ontwikkeling faciliteren van nieuwe financieringsmechanismen en daarmee van nieuwe publiek-private samenwerkingsmodellen voor de implementatie van deze NbS op grotere schaal.
Het project zal zich richten op drie belangrijke nevenvoordelen van kust- en mariene NbS: (1) kustbescherming en sedimentatiestabilisatie (WP2), (2) koolstof- en nutriëntenfluxen (WP3) en (3) biodiversiteit (WP4) als startpunt voor verdere uitbreiding van het model na het project. Een biogeen rif, analoog aan het concept dat ontwikkeld werd tijdens vorige Coastbusters® projecten en waarvan de gegevens toegankelijk zijn voor het consortium, zal gebruikt worden als een schaalbare hoeksteen van het onderzoekswerk.
Als laatste onderdeel van het project zal het raamwerk bestaande uit het geïntegreerde waardemodel, met een bijbehorende reeks monitoringparameters en projectfinancieringstool, geoperationaliseerd worden op een kust- en mariene case.
De uiteindelijke ambitie is om een wetenschappelijk onderbouwd kader te bieden voor het beheer van NbS aan de kust en op zee, waarbij ecoengineeringaspecten worden geïntegreerd met financieringsopties (bv. overheidsfinanciering in combinatie met impactinvesteringen, C-credits en/of biodiversiteitsgerelateerde financiering...). Dit zal de weg vrijmaken voor het waarderen, monitoren en beheren van biogene riffen als onderdeel van een geoptimaliseerde kustbeheerstrategie. Het doel van Coastbusters FINESSE is dus niet alleen om een uitgebreid model te ontwikkelen dat de prestatieparameters van ecoengineering verweeft met de prestatieparameters van investeringen, maar ook om een gemeenschappelijke taal te creëren tussen de financieringswereld en de ecoengineeringwereld.