Project

Het in kaart brengen van de micro-omgeving bij triple-negative borstkanker en hoe deze zich aanpast bij immunotherapie (MAGNOLIA)

Acroniem
MAGNOLIA
Code
3G0L0922
Looptijd
01-12-2022 → 30-11-2025
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Promotor-woordvoerder
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Veterinary physiology, pathophysiology and biochemistry
Trefwoorden
immuuntherapie
 
Projectomschrijving

Drievoudig
Triple -negatieve borstkanker (TNBC) vertegenwoordigt 15-20% van alle borstkankers (BC) en heeft de slechtste uitkomst van alle BC-subtypes. Hoewel anti-PD-L1 immuuncheckpointblokkade (ICB) in combinatie met chemotherapie de uitkomst slechts voor sommige patiënten kan verbeteren, blijven de klinische voordelen bescheiden en beperkt tot een subset van patiënten. Bijgevolg is er een belangrijke behoefte om biomarkers te definiëren die effectiever patiënten identificeren die baat zullen hebben bij ICB en om behandelingsstrategieën te verbeteren voor patiënten zonder baat.
Om deze uitdagingen aan te gaan, zullen we de tumormicro-omgeving (TME) van menselijke TNBC-monsters voor en na immuuntherapie karakteriseren met behulp van multi-omics analyse van primaire en metastatische laesies uit 2 gerandomiseerde fase II klinische studies onder leiding van ons consortium: de GeparNuevo-trial waarin de toevoeging van anti-PD-L1 (durvalumab) aan standaard neoadjuvante chemotherapie wordt onderzocht bij patiënten met vroege TNBC, en de SYNERGY-trial waarin de combinatie van chemotherapie (paclitaxel-carboplatine) met anti-PD-L1 (durvalumab) met of zonder een anti-CD73-therapie (oleclumab) wordt geëvalueerd bij patiënten met gevorderde TNBC.
Toegang tot gepaarde pre- en on-behandelingsmonsters zal verder een unieke kans bieden om de aanpassing van TNBC aan immunotherapie te evalueren en nieuwe benaderingen te identificeren. Naast het identificeren van voorspellende biomarkers, zullen we dus nieuwe therapeutische doelwitten identificeren en valideren door gebruik te maken van zowel een hypothesegedreven als een agnostische benadering van onze multi-omics analyse.