-
Natural sciences
- Ecotoxicology
De EU heeft ambitieuze, gekwantificeerde en meetbare doelstellingen vastgesteld om haar doelstellingen in het kader van de Oceaanmissie te verwezenlijken, namelijk het beschermen en herstellen van mariene ecosystemen en biodiversiteit (doelstelling 1), het voorkomen en uitbannen van oceaanverontreiniging (doelstelling 2) en het koolstofneutraal en circulair maken van de duurzame blauwe economie (doelstelling 3) tegen 2030. Het missie-implementatieplan van de EU omvat twee veeleisende, maar noodzakelijkerwijs op de korte termijn gerichte fasen: de eerste “ontwikkelings- en proeffase” tegen 2025, en de tweede “stationerings- en opschalingsfase” van 2026-2030. PHAROS wordt de logische springplank tussen de eerste fase van de missie, “ontwikkeling en proefprojecten”, en de tweede fase, “uitrol en opschaling”, van 2026-2030.
- PHAROS zal drie demo's hebben in de Atlantische Oceaan waarbij gebruik wordt gemaakt van een combinatie van nieuw ontwikkelde innovatieve NBS en IMTA, aangepast aan de lokale context, wat resulteert in meervoudige voordelen voor biodiversiteit en ecosysteemherstel (Missie Fase 1). Deze demo's zullen ook gebruik maken van belangrijke projecten van de missie, waaronder Ocean Citizen, Climarest en Ultfarms (missiefase 2).
- PHAROS zal ook samenwerken met H2020 ECOTIP om zijn project te benutten en uit te breiden in een demo om invasieve soorten in IJsland te verminderen met eDNA-monitoring (Missie fase 1 en 2).
- PHAROS zal toonaangevende projecten van de missie uitbreiden (TRL-verbetering) en uitrollen over het AA-bekken, waaronder het Prep4Blue MPA-platform en -netwerk, Nettagplus en Remedies Fisher Guardian en Citizen Litter Entrepreneur-programma's, en het Probleu EU Blue School Network-platform voor onderwijs (brug naar fase 2).
PHAROS zal vroeg in het project proeftuinen opzetten in elke demo- en replicatieregio, om deelname te garanderen voor de co-creatiebenadering van alle relevante en noodzakelijke actoren, waaronder verschillende overheidsniveaus, onderzoekers en vernieuwers, onderwijsinstellingen, kleine en grote bedrijven, investeerders en maatschappelijke organisaties.