Project

Stilistische uitwisselingen tussen het Continent en Engeland: een stylometrische benadering van de impact van mobiliteit en meertaligheid op middeleeuwse Latijnse literatuur (1000–1150)

Code
3E002620
Looptijd
01-10-2020 → 30-09-2023
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Other languages and literary studies not elsewhere classified
Trefwoorden
Latijnse literatuurwetenschap Latijn Kwantitatief Taal- en tekstanalyse Middeleeuwen West-Europa stylometrie cultuurgeschiedenis middeleeuwse geschiedenis stylometrie
 
Projectomschrijving

Dit project zal de stylometrie inzetten om na te gaan hoe mobiliteit tussen het Continent en Engeland en meertaligheid Latijnse literaire stijl hebben beïnvloed tussen 1000 en 1150. Door de vele invasies en kolonisatie in deze periode vond een belangrijke religieuze en intellectuele migratie plaats langs het kanaal waardoor het een contactzone voor literaire uitwisseling werd. England werd een meertalige smeltkroes van culturen waar Latijn in competitie trad met Engels, Frans en Noors. In deze context worden de contacten met Vlaanderen, Normandië en de Loire onderzocht. Ten eerste worden bestaande stylometrische technieken uitgebreid naar het detecteren van auditieve en semantische stijlaspecten om de impact van mobiliteit na te gaan. Ten tweede zullen de implicaties van de stilistische uitwisselingen onderzocht worden tegen een achtergrond van de Latijnse taal die haar literaire monopolie en homogeniteit verliest, waardoor diverse Latinitates in competitie traden. Ten derde streeft dit project een contextueel begrip na van deze uitwisselingen via tekstattributie aan mobiele auteurs, reconstructie van literaire netwerken via stilistische affiniteiten, en inschatting van de rol van het lezerspubliek in stijlregisters. Zo zal dit project een bijdrage leveren tot vragen over stijl, over middeleeuwse Latijnse literatuur in een tijd van kolonisatie, en over de auteurs en lezers van Latijnse literaire cultuur aan beide kanten van het kanaal in 1000–1150.