Project

Multidisciplinair Europees trainingnetwerk voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde anti-infectieuze medische hulpmiddelen te combineren printen technologies en antimicrobiële functionaliteit

Acroniem
PRINT-AID
Code
41S02317
Looptijd
01-01-2017 → 31-12-2020
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Biomarker discovery
Trefwoorden
3d printen gepersonalizeerd medicijn print technologieën
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Volgens het ECDC veroorzaken meer dan 4 miljoen zorginfecties in de EU 37 000 sterfgevallen en kosten zij 7 miljard euro per jaar. De helft daarvan is gerelateerd aan medische hulpmiddelen (d.w.z. katheters, implantaten) en 80% daarvan is gerelateerd aan bacteriële biofilms. In een recent verslag van de Europese Commissie wordt gewezen op de rol van de sector medische hulpmiddelen bij het aanjagen van de economische groei in de EU: er werken 500.000 mensen in 25.000 bedrijven (80% zijn kleine en middelgrote ondernemingen) met een jaaromzet van 85 miljard euro. De strategie ter voorkoming van infecties met medische hulpmiddelen bestaat erin het oppervlak van het hulpmiddel met antimicrobiële stoffen te wijzigen. De huidige antimicrobiële oppervlakken houden de groei van bacteriën in weefsel rond implantaten echter niet onder controle, en alleen sterilex® is in de VS wettelijk goedgekeurd als anti-biofilmmiddel. Deelnemers aan dit voorstel hebben eerder een dramatische in vitro remming van biofilmvorming aangetoond door 3D-printing van oppervlakken met antibiotica verwerkt in de dragerpolymeren.Deze ontdekking opent nieuwe mogelijkheden voor geprinte medische hulpmiddelen die beter bestand zijn tegen biofilms.Ons doel is het opzetten van een nieuw Europees onderwijsplatform om jonge onderzoekers te begeleiden en te inspireren in de intersectorale verkenning van innovatieve routes om microbiële biofilms tegen te gaan door het fabriceren van anti-infectieve, op maat gemaakte. 3D-geprinte medische hulpmiddelen. De huidige mogelijkheden voor jonge onderzoekers om een gestructureerde, intersectorale en up-to-date opleiding te krijgen over gepersonaliseerde geneeskunde en medische hulpmiddelen zijn marginaal, en voor zover wij weten is PRINT-AID het eerste ETN dat voor dit doel is opgezet. State-of-the-art printtechnologieën zullen worden gecombineerd met in vitro en in vivo biofilmmodellen en nieuwe instrumenten voor data-integratie/standaardisatie. De doctoraatsopleiding zal worden uitgevoerd binnen een kwalitatief hoogstaand netwerk van 12 deelnemers (5 industriële) uit de EU en de VS. De opleiding zal online en face-to-face cursussen omvatten die worden gegeven door onderzoekers met academische en industriële expertise op het gebied van biofilms, 3D-printing onderzoek, antimicrobiële stoffen, materiaalwetenschappen en geneesmiddelenontwikkeling.

 
Rol van UGent
Tom Coenye is betrokken bij WP1, 3, 4 en 5. Hij is WP-leider voor WP1 en is promotor van één en co-promotor van een tweede promovendus werkzaam in dit WP. De belangrijkste expertise die Tom Coenye meebrengt naar dit project ligt op het gebied van bacteriële biofilmvorming en de evaluatie van nieuwe antibiofilmstrategieën.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.