Project

Real-time optimalisatie van een batterij opslagsysteem regeling, rekening houdend met meerdere inkomstenstromen - RETISOCS

Acroniem
RETISOCS
Code
F2021/IOF-StarTT/086
Looptijd
15-12-2021 → 29-02-2024
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Modelling not elsewhere classified
    • Other electrical and electronic engineering not elsewhere classified
    • Other product development not elsewhere classified
Trefwoorden
Netflexibiliteit Piekreductie Ondersteunende diensten Batterij energie opslag systemen Energiemarkt
 
Projectomschrijving

Batterij-energieopslagsystemen (BESS) spelen een cruciale rol in het kader van de Europese Green Deal en meer in het bijzonder met het oog op de toekomstige flexibiliteit van de energievoorziening. Tot dusver worden BESS in de meeste toepassingen slechts voor één enkel doel gebruikt (gewoonlijk om de zelfvoorzieningsgraad van PV-systemen te verhogen of om het vermogensevenwicht te handhaven in het gehele synchroon Europees gekoppelde netwerksysteem – de zogenaamde FCR). Er kan gemakkelijk worden aangetoond dat de batterij het grootste deel van de tijd ofwel onderbenut is ofwel zelfs inactief is gedurende langere periodes.

Om het rendement op de investering (ROI) in een batterij systeem te verhogen, wordt een multi-objectieve omgeving voorgesteld waarbij de BESS voor meerdere doeleinden, mogelijks gelijktijdig, wordt ingezet om zo een grotere batterij benutting en bijgevolg hogere inkomstenstromen te genereren.