Project

The charismatische genera Asimina and Deeringothamnus: evolutie, soortsomgrenzing, en conservatie.

Code
365M05623
Looptijd
01-10-2022 → 30-09-2023
Financiering
Middelen door bilaterale samenwerking (privé en stichtingen)
Onderzoeksdisciplines
 • Natural sciences
  • Biogeography and phylogeography
  • Phylogeny and comparative analysis
  • Speciation
  • Plant systematics and taxonomy
  • Conservation and biodiversity
Trefwoorden
Annonaceae Asimina Deeringothamnus Verenigde Staten Conservatie Fylogenomica Bloemmorfologie Bloemengeuren
 
Projectomschrijving

Asimina en Deeringothamnus zijn de enige genera die in gematigde streken voorkomen, in de plantenfamilie Annonaceae die verder geheel tropisch is. De twee genera samen bevatten 11 soorten uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, waaronder Asimina triloba met eetbare vruchten die bekend zijn onder de naam pawpaw. Drie soorten Asimina en Deeringothamnus zijn bedreigd. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat verschillen in bloemmorfologie en bloemengeuren bijdragen aan het instandhouden van reproductieve isolatie van soorten.

Intermediaire morfologieën zijn gangbaar in Asimina en Deeringothamnus, en wijzen op hybridisatie tussen soorten. Een aantal soorten uit deze genera heeft aantoonbaar een hybride oorsprong. Dit maakt het reconstrueren van fylogenetische verwantschappen een uitdaging, die  we willen oplossen met de modernste fylogenomische technieken. De doelen van het project zijn om:

 1. De fylogenetische boom van soorten van Asimina en Deeringothamnus te reconstrueren, gebruik makend van genomische data en de laatste analytische methoden.
 2. De fylogenetische boom te combineren met data van bloemengeur en bloemmorfologie om de soortsomgrenzingen beter te definiëren. 
 3. Een nieuwe soortenlijst te genereren van Asimina en Deeringothamnus, met informatie over hun geografische verspreiding, en met een nieuwe bepalingen van de IUCN conservatie status van alle soorten. 
 4. Een geïllustreerde veldgids te maken, uitgaan de van de nieuwe soortenlijst. 
 5. In contact te treden met autoriteiten en conservatieorganisaties in het zuidoosten van de VS om de resultaten te delen ten behoeve van conservatie.