-
Humanities and the arts
- Transregional studies
-
Social sciences
- Agricultural and natural resource economics, environmental and ecological economics
-
Agricultural and food sciences
- Veterinary immunology
De belangrijkste doelstelling van het SIP-project is het verbreden van de samenwerking tussen onderzoekers van de JU en de UGent, om via gezamenlijke onderzoeksprojecten bijkomende en nieuwe maatschappelijke problemen aan te pakken.
Het NASCERE-programma en de vroegere SIP-projecten zijn de afgelopen 6 jaar succesvol geweest in het aantrekken van nieuwe UGent-onderzoekers voor de JU-UGent-samenwerking. In het kader van NASCERE zijn 93 promovendi (> 60% verbonden aan UGENT) geselecteerd, voor een groot deel in nieuwe disciplines, namelijk oncologie (4), technologie (27), bedrijf en economie (6), sociale en menswetenschappen (5), onderwijs en gedragswetenschappen (4) en recht en bestuur (4).
Daarom zal dit SIP-project vooral gericht zijn op de ondersteuning en versterking van die nieuw ontwikkelde onderzoeksgroepen binnen het samenwerkingsverband. Nieuwe onderzoekers in UGent en JU zullen worden aangetrokken tot deze onderzoeksgroepen. Anderzijds zullen de huidige doctoraatspromotoren van de UGent binnen het NASCERE-programma worden ondersteund zodat zij beter in staat zijn om hun doctoraatsstudenten te begeleiden. Om een voorbeeld te geven: in het NASCERE-programma is geen budget voorzien voor de Noordelijke doctoraatspromotor om naar Jimma te gaan, terwijl het in de meeste disciplines essentieel is om de problemen in het veld te observeren.
Het SIP-project beoogt dus capaciteitsopbouw in de groep van jonge UGent-onderzoekers, uitbreiding van de capaciteit van het ene continent naar het andere en ontwikkeling van capaciteit in disciplines die tot nu toe slechts weinig hebben bijgedragen aan de ontwikkelingssamenwerking binnen de JU-UGent-samenwerking.
Een ander belangrijk aspect van de samenwerking, met name ten aanzien van het IQ-GEAR-netwerk, is het delen van digitale informatie en cursussen. Vooral cursussen voor de doctoraalscholen moeten op een digitaal platform beschikbaar worden gesteld. Momenteel worden bijvoorbeeld Mass Open Online Courses (MOOCS) ontwikkeld voor statistische basismodules in het kader van een VLIR-UOS Teams project. Het SIP zal steun verlenen om dergelijke cursussen beschikbaar te maken voor het IQ-GEAR-netwerk via de open source MOODLE-omgeving. Met een dergelijke omgeving kunnen alle cursussen die beschikbaar zijn voor de PhD-scholen in een digitaal formaat aan de studenten worden aangeboden.