Project

Schaalbare en innovatief eHealth-technologie proefproject voor bloeddrukcontrole in Rwanda (HeartCare@Home Project)

Code
13v18922
Looptijd
01-09-2022 → 31-08-2024
Financiering
Federale middelen: VLIR-UOS
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Health informatics
  • Medical and health sciences
    • Cardiology
    • Cardiology
    • Diagnostics not elsewhere classified
Trefwoorden
bloeddruk mHealth therapietrouw Rwanda niet-overdraagbare ziekte telemonitoring
 
Projectomschrijving

De hoofddoelstelling van dit proefproject is het versterken van het College of Medicine and Health Sciences (CMHS) op University of Rwanda (UR) gaat onderzoek doen naar een proefproject waarbij een innovatieve eHealth-technologie wordt getest (HeartCare@Home-systeem) ter ondersteuning van de controle en het beheer van hypertensie in poliklinische klinieken voor niet-overdraagbare ziekten (NCD's) in Rwanda.

Deze schaalbare nieuwe manier van zorgverlening zal het gezondheidszorgsysteem in Rwanda aanzienlijk verbeteren. De voorgestelde eHealth-technologie is samengesteld door een innovatieve mobiele gezondheidstoepassing (mHealth) met snelle-sms-technologie (short message service), een geïntegreerd dashboard voor signaalontvangst en een klinisch beslissingsondersteunend algoritme om realtime patiëntbewaking en -beheer (bloeddrukmetingen, therapietrouw, medicatie-effectiviteit en andere parameters).

Dit project brengt gerenommeerde academische onderzoekers, artsen en belanghebbenden uit de industrie samen om een ​​innovatieve technologie te ontwerpen die naadloze toegang tot informatie over patiëntgezondheidszorg, waardoor een verandering in de zorgverlening voor hypertensie in Rwanda mogelijk wordt.

Het HeartCare@Home-project zal een belangrijke lacune in de controle van de lage bloeddruk (BP) bij hypertensieve patiënten in Rwanda aanpakken, wat resulteert in late consultaties en een verhoogde cardiovasculaire sterfte. Het HeartCare@Home-systeem is een schaalbare oplossing voor andere cardiovasculaire ziekten zoals aritmieën (integratie van apparaten voor thuis/draagbare elektrocardiogrammen en voor niet-overdraagbare ziekten (integratie van andere draagbare apparaten), maar ook voor andere ziekten.