Project

WHO Collaborating Centre BEL-42

Code
3G0F4320
Looptijd
01-01-2020 → 31-12-2022
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Other medical and health sciences not elsewhere classified
Trefwoorden
monitoring
 
Projectomschrijving

Achtergrond: De via de grond overgebrachte wormen (STH's) zijn een groep darmwormen die mensen infecteren door contact met wormeieren of larven in de bodem (verwijzend naar hun algemene naam). De vier belangrijkste STH's zijn Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura en twee soorten haakwormen, Necator americanus en Ancylostoma duodenale. In 2010 werd geschat dat 1,4 miljard mensen besmet waren met ten minste één van de vier STH-soorten, wat resulteerde in een wereldwijde last van ongeveer 5,2 miljoen voor gehandicapten aangepaste levensjaren. Up-to-date programma's voor massale toediening van geneesmiddelen (MDA), waarbij periodiek een enkele orale dosis albendazol of mebendazol wordt toegediend aan schoolgaande kinderen, zijn de belangrijkste strategie om de morbiditeit veroorzaakt door deze wormen te beheersen, en deze programma's hebben kreeg recentelijk meer politieke en wetenschappelijke aandacht. Zo is de wereldwijde behandelingsdekking van schoolgaande kinderen verdubbeld tussen 2011 (~ 30%) en 2016 (~ 70%). Een verdere verbetering van de MDA is gaande met als uiteindelijk doel om tegen 2020 ten minste 75% van de schoolgaande kinderen in alle endemische landen te behandelen.
Hoewel het prijzenswaardige langetermijndoel is om STH's tegen 2020 als een volksgezondheidsprobleem op te heffen en uiteindelijk de geografische doelgebieden vrij van infecties te verklaren, maakt deze hoge medicijndruk MDA-programma's zeer kwetsbaar voor de ontwikkeling van anthelmintische resistentie (AR) .

Doelstellingen: het algemene doel van het netwerk is om de monitoring van de werkzaamheid van geneesmiddelen te versterken en de opkomst van AR in STH-controleprogramma's te detecteren, en dit door middel van een reeks verschillende specifieke doelen:
• ontwikkeling van een gereedschapskist voor het bewaken van de werkzaamheid van geneesmiddelen op basis van een vermindering van het aantal fecale eieren (FEC's);
• proof-of-principle van een toolbox voor het detecteren van de opkomst van AR;
• een monitoringsysteem testen in een STH-endemisch land waar monitoring van de werkzaamheid en detectie van de opkomst van AR gerechtvaardigd is;
• ontwikkeling van een beslissingsalgoritme dat programma's begeleidt om de verspreiding van AR te verminderen;
• herziening van de WHO-richtlijnen voor de beoordeling van de werkzaamheid van geneesmiddelen;
• oprichting van een laboratoriumnetwerk ter ondersteuning van de monitoring van de werkzaamheid van geneesmiddelen en detectie van de opkomst van AR

Methoden
Ontwikkeling van een toolbox voor het monitoren van de werkzaamheid van geneesmiddelen op basis van vermindering van fecale eiertellingen (FEC's): we zullen bepalen welke diagnostische methode het beste is om de werkzaamheid van geneesmiddelen te beoordelen. Om de variatie in operationele procedures tussen laboratoria / landen te minimaliseren, zullen we de nodige standaard operationele procedures (SOP's), checklists en trainingsmateriaal ontwikkelen. Daarnaast zullen we bepalen hoe we deze het beste kunnen analyseren en de nodige tool bieden om gegevens te analyseren. Ten slotte zullen we een voorbeeldopslagplaats van veldstammen opzetten.

Proof-of-principle (POC) van een gereedschapskist voor het detecteren van AR: we zullen genetische markers onderzoeken en hoe ze verband houden met veranderingen in de werkzaamheid van geneesmiddelen. We zullen verschillende methoden voor AR-detectie vergelijken, waarvan sommige mogelijk in het land kunnen worden geïmplementeerd, en een steekproefstrategie optimaliseren om de opkomst van AR te detecteren (aantal scholen en aantal kinderen per school).

Piloot een monitoringsysteem in STH-endemische landen waar monitoring van de werkzaamheid en detectie van de opkomst van AR gerechtvaardigd is: we zullen de bovengenoemde toolboxen en steekproefstrategieën in een selectie van prioritaire landen testen. Daarnaast verzamelen we gegevens over de kosten om de benodigde technische en financiële middelen in te schatten om een ​​wereldwijd monitoringsysteem uit te rollen.

Ontwikkeling van een beslissingsalgoritme dat programma's begeleidt om de verspreiding van AR te verminderen: we zullen de gegevens die zijn verkregen in de pilotstudie gebruiken om te modelleren wanneer en hoe programma's hun controlestrategie moeten veranderen om de verdere verspreiding van AR te verminderen.

Herziening van de WHO-richtlijnen voor de beoordeling van de werkzaamheid van geneesmiddelen: op basis van de uitkomst van de vorige specifieke doelstellingen zullen we waar nodig de huidige WHO-richtlijnen voor de beoordeling van de werkzaamheid van geneesmiddelen herzien. Daarnaast versterken we de capaciteit van een wereldwijd bewakingssysteem via een netwerk van nationale referentielaboratoria. We zullen nationale laboratoria opleiden / ondersteunen, wat op zijn beurt zal helpen bij het versterken van een wereldwijd bewakingssysteem.