Project

Jan Van Eyck: Kennisprofiel, Artistieke praktijk en Receptie

Code
BOF/24J/2021/086
Looptijd
01-10-2021 → 30-09-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Cultural history
    • Medieval history
    • History of art
Trefwoorden
kennisprofiel Bourgonische geschiedenis schilderkunst optica Lam Gods visio Dei Jan van Eyck
 
Projectomschrijving

Onderzoek in de context van de huidige conservatie/restauratie van Jan van Eyck’s Lam Gods en in voorbereiding van onze tentoonstelling ‘Van Eyck: een Optische Revolutie, opende de weg voor verder innovatief kunsthistorische onderzoek.

  1. Het is nu aangetoond dat Van Eyck de eerste pictor doctus was in het Noorden, die kennis had van antieke teksten, natuurwetenschappen (optica, alchemie) en theologische debatten. De metafysische interpretatie van de eigentijds optische theorie als toegangspoort tot het begrijpen van Gods schepping (‘Visio Dei’) ligt aan de basis van Jan van Eyck’s intellectuele interesse die vorm gaf aan zijn kunstenaarspraktijk. Deze bevinding vraagt om een gedetailleerde reconstructie van een intellectueel profiel van de kunstenaar, gebaseerd op grondig onderzoek naar geleerdheid aan het Bourgondische hof en in de stedelijke elitaire en ambachtelijke milieus waarvan Jan van Eyck deel uitmaakte.
  2. We zullen verder onderzoek doen naar hoe kennis zijn artistieke praktijk beïnvloedde.
  3. De ontdekking van grote zones van overschildering tijdens de huidige conservatie/restauratie van het Lam Gods, maakte duidelijk dat door een veranderende receptie in de 16e eeuw niet enkel het oorspronkelijk uitzicht van het polyptiek, maar ook de betekenis verschoof. We zullen onderzoeken hoe paradigmatische ontwikkelingen op religieus, politiek, theoretisch en artistiek gebied, aanleiding vormden voor deze veranderingen en ze bepaalden.