Project

Geëlectrificeerde omzetteing van kunststofafval naar olefinen en downstream integratie

Acroniem
ELECTRO
Code
41N05622
Looptijd
01-09-2022 → 31-08-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Environment policy
    • Research, science and technology policy
    • Environmental politics
  • Engineering and technology
    • Modelling, simulation and optimisation
    • (Bio)chemical reactors
    • Chemical process design
    • Intensification
    • Recycling
    • Polymer recycling
    • Polymers and plastics
Trefwoorden
Gemengd kunststofafval Chemische recyclage Pyrolyse Storten Circulariteit Electrificatie CO2 neutrale chemische industrie
Overige informatie
 
Projectomschrijving

De algemene doelstelling van ELECTRO is het demonstreren van een revolutionair technologieconcept dat de afval- en petrochemische industrie met elkaar verbindt en hun een duurzame, weinig broeikasgassen vergende en schaalbare circulaire oplossing biedt voor de productie van olefinen en polyolefinen. De prioriteit van ELECTRO ligt bij de kunststofafvalstromen die momenteel niet worden gerecycleerd maar eerder worden verbrand of gestort: voorbeelden zijn meerlagige kunststoffen, gemengde PE/PP/PS en PS-afval. Een innovatieve modulaire extruder voor een optimale voorbehandeling van kunststofafval zal worden gecombineerd met een elektrisch verwarmde reactor voor de katalytische pyrolyse van kunststofafval op TRL 7. Het hoofdproduct, pyrolyse-olie van kunststofafval, zal worden gebruikt als grondstof voor stoomkrakers. Het stoomkraken zal worden geëlektrificeerd in de roto-dynamische reactor (RDR), een tweede nieuwe reactortechnologie die bij TRL 7 in ELECTRO zal worden gedemonstreerd. In de RDR wordt de warmteoverdracht met een orde van grootte versneld in vergelijking met de warmteoverdracht in de gestookte kachels die in conventionele kraakinstallaties worden gebruikt. Daardoor heeft de RDR een aanzienlijk hogere selectiviteit voor lichte olefinen en een verbeterde procesefficiëntie. De lichte olefinen zullen verder worden verwerkt tot PE en PP, waarmee de technische haalbaarheid van chemische recycling en het gebruik van kunststofafval als circulaire koolstofbron wordt aangetoond. Dit schaalbare concept zal een sterke industriële symbiose mogelijk maken, waarbij de eerste LCA een broeikasgasreductie van 90% laat zien in vergelijking met de huidige beste beschikbare technologie (BBT). Gezien de hoeveelheid kunststofafval die kan worden omgezet en de marktvraag naar de geproduceerde verbindingen, zal de impact van ELECTRO groot zijn. Om de impact van ELECTRO verder uit te breiden, zal de wereldwijde reproduceerbaarheid en economische levensvatbaarheid van het voorgestelde concept worden aangetoond aan de hand van afvalstromen uit de Republiek Korea en Indonesië, en zal een grondig programma worden uitgevoerd om de volgende generatie ingenieurs en werknemers op het gebied van afvalbeheer op te leiden.

 
Rol van UGent
Als projectcoördinator is de Universiteit Gent betrokken bij het beheer van het project en ook bij de verspreiding, opleiding, exploitatie en communicatie (WP-leider voor beide WP's). Daarnaast speelt de Universiteit Gent ook een rol in alle andere wetenschappelijke werkpakketten. In het eerste werkpakket over de geëlektrificeerde omzetting van kunststofafval in hoogzuivere pyrolyseoliën is de Universiteit Gent betrokken bij de screening en karakterisering van de voeding, het reactorontwerp, de voorbehandeling en de katalytische opwaardering. In het tweede werkpakket over de geoptimaliseerde valorisatie van de koolwaterstofmix is de Universiteit Gent betrokken bij het uitvoeren van foulingtesten om de pyrolyseolie van gemeentelijk kunststofafval te benchmarken. In het derde werkpakket over de geëlektrificeerde omzetting van de koolwaterstofmix is de Universiteit Gent betrokken bij de modelvalidatie en -ontwikkeling, het cockingmodel en de karakterisering van de feed. In het vierde werkpakket over netintegratie, milieubeoordeling, schaalbaarheid en repliceerbaarheid is de Universiteit Gent betrokken bij de strategie voor de integratie van maatschappelijke transversale kwesties.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Health and Digital Executive Agency (HADEA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.